Oke dank je wel voor de uitleg Mose.
Kan je mij dan misschien vertellen wat je allemaal in moet vullen bij een DMR One Frequency-System?
DMR One Frequency is heel simpel. Als je op een DMR-frequentie één TG hebt, mis je bij conventioneel programmeren eigenlijks niks. Het wordt dan gewoon op precies dezelfde manier gebruikt als een analoog kanaal vroeger, dus je kan het ook op die manier in je scanner zetten. Sommige portogebruikers hebben daar genoeg aan.
Maar één van de voordelen van DMR boven analoog is dat het meer opties biedt: je hebt twee timeslots en daarnaast talkgroups, waarmee je in de praktijk dus meer gebruikers kwijt kan op één frequentie. Je kan als gebruiker zijnde in sommige gevallen meerdere analoge frequenties vervangen door één DMR-frequentie. Dat maakt het wel lastiger voor de meeluisteraar, want waar je vroeger één gebruiker per frequentie had, kun je er nu makkelijk meerdere hebben. In een conventionele System kun je niet filteren op TG, dus je scanner spuugt alles uit wat hij hoort op de frequentie (en eventueel ingestelde CC).
Een 'kanaal' staat dus niet meer gelijk aan een frequentie en eventuele TQ, maar aan een combinatie van frequentie, TS en TG (en CC). Grote kans dat deze uitleg ten overvloede is, maar het helpt de logica achter een DMR One Frequency-System te begrijpen, ook voor andere (misschien nieuwe) eigenaren van de 3600.
Bij een DMR One Frequency-System kan je gericht blijven meeluisteren in bovenstaand scenario. De frequentie of frequenties programmeer je als een Site, en onder de Department kun je zoals Bob ook al zei de TG en eventueel TS kwijt. Dus als het NRK op één normale DMR-repeater (bijv. RV-1) twee kanalen in gebruik heeft, programmeer je die apart in je Department. Kanaal 1 kan bijvoorbeeld TG1/TS1 zijn en kanaal 2 TG2/TS2. Zo houd je de twee gebruikers van deze ene frequentie uit elkaar. Als je daarnaast nog onbekende TG's wil vinden, zet je ID Search aan onder Edit Sys Option. Het is verder qua Quick Keys op precies dezelfde manier in te delen als een conventionele system, alleen het is even een beetje anders denken.
Het programmeren van je frequenties als Sites en het aanzetten van ID search is meestal genoeg om alles op die frequenties te horen, zelfs zonder een Department. De TG's die je op basis daarvan vindt, kun je dan altijd nog in een Department kwijt als je er een naam bij wil. Zoals gezegd vindt hij om mij onbekende redenen op deze manier alleen niet de gesprekken van het NRK op hun Cap+-net.
En ik heb ook geen idee van die LCN.
LCN = Logical Channel Number. Zie je bij trunking terug. Iemand in groep X start een gesprek, de controller stuurt vervolgens alle apparaten die op groep X staan naar een vrij gesprekskanaal, dat een vast nummer heeft. Vroeger waren dit echt frequenties (denk aan MPT1327 of de oude SmartNet-netjes van de NS), maar tegenwoordig kan dit ook een timeslot op dezelfde frequentie zijn, bijvoorbeeld bij trunked DMR of TETRA. Bij een Cap+-netje heeft elk TS een nummer (LSN, Logical Slot Number, die laat DSD+ zien), maar Uniden neemt genoegen met LCN (gewoon per frequentie dus--LCN 1 = LSN 1 en 2, LCN 2 = LSN 3 en 4, etc.). Zolang je het bij DMR One Frequency houdt, kan je dit in principe vergeten.
