In een vorig leven was ik werkzaam bij de politie in de mobiele verbindingen. Mooie tijd, alles analoog en meeluisterbaar, waarin alle operationele informatie gewoon 'in de lucht hing' en het woord 'privacy' nog nauwelijks bestond. Op zich een prachtige tijd.
Maar tijden zijn veranderd. Nu hebben we zoiets als 'privacy' en 'AVG'. Zeker overheidsinstanties moeten de AVG serieus nemen en hebben al jaren vele juristen in dienst die daar fulltime mee bezig zijn.
Dat heeft tot gevolg dat de laatste 25 jaar steeds meer operationele informatie uit de openbare ruimte verdwijnt.
Doel is nu dat operationele informatie ten behoeve van hulpdiensten alléén terecht komt bij díe mensen die daar vanuit het uitoefenen van hun functie belang bij hebben. Informatieverstrekking op 'need-to-know'-basis dus.
Zover is het nu nog lang niet, maar men is wel flink op weg.
Politiemeldingen zijn al nauwelijks meer te volgen, anders dan de summiere en vaak automatisch gegenereerde 'persmeldingen' op P2000.
Geheel terecht zijn huisnummers en later ook de straatnamen bij ambulance-oproepen via P2000 verdwenen.
Medische incidenten op huisadressen gaat niemand wat aan.
Dat de brandweer nu ook zoekende is om zo min mogelijk operationele informatie niet langer te delen, snap ik dus ook.
Het verschil tussen 'need-to-know' en 'nice-to-know' wordt steeds belangrijker voor overheidsdiensten. De techniek zal daar steeds meer op aangepast worden.
Dat moeder de vrouw die haar man met een piepende pager het huis uit ziet rennen wil weten wat er aan de hand is echt een gevalletje 'nice to know'. Er gaat niks mis als zij dat op dat moment níet weet. Dat hoort ze dan wel als manlief na de inzet weer terugkomt, zover hij überhaupt informatie mag delen met het thuisfront, maar menselijkerwijs gebeurt dat gewoon.
Een verpleegster mag alleen de dossier van haar eigen patiënten in kunnen zien. Zij mag niet snuffelen in dossiers van anderen. Doe je het toch en deel je vervolgens die informatie met derden --> carriere-switch.
Zover is de brandweer nog niet.
Veel brandweer functionarissen kunnen met hun brandweer-accounts inloggen in de operationele omgeving van hun veiligheidsregio en ongehinderd meekijken met het verloop van meldingen waar zijzelf geen enkele betrokkenheid bij hebben. De daar verkregen informatie zou men dan weer kunnen delen met derden. Geen idee of dat ook op grote schaal gebeurt welke afspraken daarover gemaakt zijn en of er bijvoorbeeld wordt gelogd wie, wanneer, welke informatie opvraagt en waarom.
Hoe dan ook, zolang P2000 er nog is zullen we het nodige nog meekrijgen, maar om bovengenoemde redenen verwacht ik dat het niet lang meer duurt voordat informatie niet langer meer aan de openbare ruimte (ether of internet) wordt aangeboden.
Journalisten zullen toch ook bediend moeten worden, maar ik verwacht dat als er communicatiekanalen voor de pers worden ontwikkeld, deze alleen voor geregistreerde journalisten toegankelijk zijn en alleen nieuwswaardig incidenten zal doorgeven.
Daarbij zal de discussie 'wat is nieuwswaardig en wat niet' als vanouds weer oplaaien. Veel journalisten zijn alleen maar geïnteresseerd in incidenten met kwalificatie 'groot' of hoger. Een ander komt alleen zijn bed uit bij GRIP2 of hoger, maar de lokale 112-persfotograaf gaat al hobbelen bij een rokende prullenbak....
Als alle informatiematievoorzieningen zijn gestopt, dan maar weer sirenes volgen, rookpluimen spotten of watersporten volgen......zoals vroeger.