Ik ga hier van uit:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0023553/geldigheidsdatum_27-07-2009 "Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning 2008"
PMR valt buiten de amateurbanden (zie bijlage 10), maar is wel opgenomen in de Regeling.(artikel 2.2.h.) Dus daarvoor zijn voor zendamateurs niet meer en minder mogelijkheden dan voor anderen (namelijk wat er in bijlage 4 staat)
LPD valt volgens dezelfde bijlage 10 binnen de amateurbanden. Dus voor amateurs die aan de (examen) eisen voldoen is gebruik binnen de voor hen gestelde voorwaarden mogelijk (dus qua vermogen , soort uitzending en met gebuik van roepletters. Dus alleen in contact met een andere zendamateur)
Voor niet zendamateurs of wanneer zendamateurs gewoon gebruik willen maken van LPD apparatuur met andere gebruikers is het gebruik zonder vergunning geregeld in artikel 2.2.l (van lima) en staat dan vermeld in de bijlage 8, waar naar verwezen wordt.
En wel in categorie 1, subje E, e1 en e2. Het verschil is de toegestane bandbreedte, het vermogen en de duty cycle.
De uitzendmodes staan ook bij categorie 1 en die zijn:
"Radiozendapparaten bestemd voor telemetrie, telecommand, alarmering, data in het algemeen, en andere soortgelijke toepassingen". Dus
formeel geen spraakmodulatie.
De categorie 1 sub e2 wordt echter in de praktijk wel gebruikt voor dat doel. (dus maar hopen dat het onder "andere soortgelijke toepassingen" valt
Een zendamateur die zijn 70 cm set gebruikt voor LPD verbindingen met een niet amateur is in overtreding als zijn set meer dan 10mW kán uitstralen en/of een buiten-antenne gebruikt.
Zo zit het volgens de wetgeving in elkaar.
René van Zon