Die sprietjes die zorgen voor extra ontangst.
Wat een wijsheid. De antenne waar we het hier over hebben is een ground plane antenne. Een antenne is door middel van coax kabel aangesloten aan de ontvanger of zender. De buitenmantel van de coax is aangesloten aan de sprietjes of radialen. Deze sprietjes of radialen vormen het 'tegengewicht': de groundplane. De groundplane kan uit een metalen plaat of gaas bestaan of enkele staven. Indien staven worden toegepast, die zijn dan altijd met elkaar verbonden, zie je ze vaak horizontaal of schuin naar beneden gericht . De radialen zijn vaak 1/4 golflengte lang. De kern van de coaxkabel is verbonden met de feitelijke vertikale staaf.
Nu wordt het even technisch: de ingangsweerstand van een groundplane antenne is met ongeveer 36 ohm laag. Hierdoor treedt bij gebruik van coaxkabel een misaanpassing op. Door nu de radialen van de groundplane onder een schuine hoek te plaatsen, komt de ingangsweerstand weer vlakbij de waarde van 50 ohm. De ingangsweerstand van 50 ohm wordt veel bij zenders en ontvangers toegepast.
En voor tom-scanner: extra ontvangst bestaat volgens mij niet. Wel kun je bijvoorbeeld je antenne hoger plaatsen of een richtantenne toepassen. Hoor je bijvoorbeeld ineens stations die je anders nooit hoort, dan komt dit vaak door atmosferische omstandigheden.
Bubo bubo