Dit topic gaat over geostationaire weersatellieten (GEO) welke een vaste positie ten opzichte van de aarde hebben. Deze satellieten geven een "full disk picture" op zo'n 35000 km afstand. De tegenhanger is "Low Earth Orbiting" (LEO). Dit zijn satellieten die op zo'n 850 km hoogte via de polen rondjes om de aarde draaien (ik kom daar later op terug met een ander nieuw topic).
Voor het grootste deel van Europa was ontvangst tot op heden niet mogelijk. De GOES satellieten (VS) zijn hier niet te ontvangen, evenals de GEO-KOMPSAT satellieten (Azië en Oceanië). Binnen ons bereik zijn de Meteosat (MSG) satellieten, maar deze zijn encrypted. De enige manier om deze te ontvangen zijn door gebruik te maken van een standaard Ku-band schotel setup, met een speciale ontvanger en speciale software en sleutels (Eumetcast). Je ontvangt dan sowieso niet het signaal rechtstreeks van de satelliet, maar een bewerkt beeld van het grondstation via Eutelsat Hot Bird.
Sinds een paar jaar zijn er ook de Russische ELEKTRO-L satellieten (L2 en L3. L1 is afgeschreven). L2 hangt boven de evenaar t.h.v. west-Afrika en L3 boven de evenaar t.h.v. India.
L2 zit binnen ons bereik op 14.5 W. Momenteel is ontvangst alleen mogelijk met kostbare X-band apparatuur en een schotel van minimaal 180cm. De satelliet zend een zeer breed "ruw" signaal uit op 7500 MHz. De SDR heeft daarvoor al 40 MHz bandbreedte nodig.
Mensen in andere werelddelen die binnen het bereik zitten van GOES en GEO-KOMPSAT hebben meer geluk. Deze zenden ook LRIT en HRIT signalen uit op de L-band rond 1690 MHz. Voor onder de €150 kan je dit al ontvangen met een goedkope standaard SDR, een schotel + (zelfbouw) helical antenne of een grid-antenne en een LNA/filter zoals de Nooelec SAWbird GOES. Nooelec verkoopt ook een compleet pakket.
Momenteel zijn er ontwikkeling gaande met de ELEKTRO-L satellieten. Tegen ieders verwachting in zijn ze (Roscosmos) afgelopen weekeinde aan het testen met LRIT en HRIT op de L3. Als het een beetje mee zit binnenkort ook op de L2.