Auteur Topic: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?  (gelezen 40098 keer)

0 leden (en 1 gast) bekijken dit topic.

Offline fopneus

  • Gevorderd Lid
  • ***
  • Berichten: 187
    • Aviation Digital fotografie
Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Gepost op: 22 februari 2009, 16:24:34 »
Is het bezit en gebruik van een scanner nog altijd verboden in België of is dat verleden tijd?
MVT7100, UBC125XLT, Uniden Bearcat, div. porto's en mobi's

Offline elsinga

  • Zendamateur PC5E/WC5E
  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 4904
  • PC5E / WC5E
    • https://www.pc5e.nl
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #1 Gepost op: 22 februari 2009, 16:39:20 »
Citaat van: "bijgevoegde PDF"
In België is de handel in, het bezit en gebruik van scanners, zoals voor alle ontvangtoestellen, in principe vrij, voor zover ze voldoen aan voorwaarden voorzien in de Europese richtlijn 1999/5/EC (de R&TTE richtlijn) zoals omgezet in Belgisch recht.

Indien een betreffende type scanner echter twee welbepaalde eigenschappen in zich verenigt, kan niet zonder meer aangenomen worden dat het toestel wettelijk toegelaten is.

Deze eigenschappen zijn de volgende :
(a) Het ontvangsttoestel is uitgerust met de mogelijkheid om kennis te nemen van de inhoud van het ontvangen signaal. Hierbij wordt bijvoorbeeld het audiosignaal uit een ontvangen signaal gehaald en via een luidspreker beluisterbaar gemaakt. Zo zijn bepaalde meettoestellen (meetontvangers, spectrumanalysers, enz), die ook bepaalde frequentiebanden kunnen afscannen, niet specifiek  geconstrueerd om de inhoud van de opgevangen signalen te beluisteren. Zij worden derhalve in deze nota niet geviseerd.
(b) Het toestel maakt het mogelijk om buiten de geautoriseerde luisterfrequenties boodschappen op te vangen. De toelating voor het beluisteren van een frequentie kan blijken uit de aard van de betreffende frequenties, in die zin dat het gaat om frequenties die probleemloos en van nature door iedereen beluisterd mogen worden. Bijvoorbeeld citizen band (CB), omroep (broadcast) alsook de frequenties gebruikt door radioamateurs zijn voorbeelden van dergelijke frequenties. De frequenties zijn ofwel volledig (bijvoorbeeld de FM-band en de frequenties voor radioamateurs), ofwel bijna volledig geharmoniseerd (met name de kanalen gebruikt voor CB: alle
Lidstaten hanteren dezelfde 40 basiskanalen, maar in Duitsland en in de UK zijn een aantal extra kanalen voorzien) en geven in
de praktijk bijgevolg geen probleem.

Bepaalde frequenties worden evenwel aangewend voor private communicaties in die zin dat de berichten op die frequenties
niet bestemd zijn om door derden beluisterd te worden(1). De toelating om die bepaalde frequenties te beluisteren, kan echter expliciet worden verkregen van degene die de betreffende frequenties gebruikt. Die frequentie wordt dan een geautoriseerde luisterfrequentie voor degene die daartoe de toestemming heeft verkregen (vb: seinwachters bij wielerwedstrijden die toelating krijgen om de frequenties van de wedstrijdleiding – wielerbond te beluisteren).

Wanneer scanners het mogelijk maken om communicaties af te luisteren
(a) op andere banden dan deze gebruikt voor CB, omroep, radioamateurs of PMR446, en
(b) zonder dat daarvoor door de betrokkene de toestemming werd gegeven(2) zal de betreffende scanner onder welbepaalde voorwaarden als een illegaal toestel worden beschouwd.

Deze voorwaarden zijn de volgende :
1) een betrapping op heterdaad, hetgeen inhoudt dat :
- de gebruiker van het toestel op heterdaad betrapt wordt bij het beluisteren van voor hem niet-toegelaten frequenties, of
- het betreffende toestel wordt ontdekt wanneer het in werking is gesteld en afgestemd is op een verboden frequentie;
2) in het toestel (of in het apparaat dat de scanner stuurt of superviseert, zoals een PC) zijn niet-toegelaten frequenties
voorgeprogrammeerd,
én een van de volgende situaties doet zich voor :
- minstens een van de voorgeprogrammeerde frequenties wordt gebruikt voor draadloze of mobiele analoge telefonie, politie of nooddiensten, luchtvaartdiensten, maritieme diensten;
- getuigenissen bevestigen dat het toestel gebruikt wordt voor het beluisteren van private communicaties;
- wanneer het toestel wordt aangezet, stemt het automatisch af op een verboden frequentie.
- minstens een van de voorgeprogrammeerde frequenties is die van een concurrerende firma;
of
3) het toestel laat toe om van dde inhoud van(analoge of digitale) ge ëncrypteerde signalen of van de digitale modulatie op niet-geautoriseerde frequenties(GSM, DCS1800, DECT, TETRA, …) kennis te nemen;
of
4) de gebruiker van het toestel geeft toe dat hij kennis heeft genomen van berichten die niet voor hem bestemd zijn.

Oftewel: je mag alleen luisteren naar CB, omroep, radioamateurs of PMR446 én naar frequenties waar je toestemming van de gebruiker hebt.  Maar: je dient op heterdaad betrapt te worden tijdens het luisteren of er moeten kanalen in je scanner worden aangetroffen die niet mogen of het toestel moet geschikt zijn voor decrypten of je moet het (dom! ;) ) zelf toegeven.

Het is dus handig om de reset procedure van je scanner goed te kennen en nooit iets toe te geven. ;) En laat het luisteren niet opvallen, dat helpt ook heel erg. :)
Robert Elsinga - PC5E / WC5E
Uniden UBC3500XLT, Whistler TRX-1, SDIcom IC7300, Icom IC7000, 2x Anytone AT578UV, 4x Anytone AT878UV, 12x RT50, 25x BF888s.

Frequentielijsten Nederland

Offline smurfbril.

  • Beginnend Lid
  • **
  • Berichten: 12
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #2 Gepost op: 21 november 2010, 15:52:06 »
Is het nog altijd verboden om een scanner in bezit te hebben in belgi ë.Omdat je nu toch geen hulpdiensten meer kan afluisteren  :?:


Met vriendelijke groeten.

Leen Ansems

  • Gast
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #3 Gepost op: 21 november 2010, 15:58:41 »
Citaat van: "smurfbril."
Is het nog altijd verboden om een scanner in bezit te hebben in belgi ë.Omdat je nu toch geen hulpdiensten meer kan afluisteren  :?:
Met vriendelijke groeten.

Nee , je mag wel een scanner bezitten als er maar frequenties van de openbare omroep of zendamateurs in staan.  Andere frequenties beluisteren is eigenlijk verboden.

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #4 Gepost op: 21 november 2010, 16:12:39 »
Volgens de Belgische strafwet (strafwetboek) is het bezit nog steeds verboden!

Citaat
Art. 314bis. <Ingevoegd bij W 1994-06-30/49, art. 2; Inwerkingtreding : 03-02-1995> § 1. Met gevangenisstraf van zes maanden tot één jaar en met geldboete van tweehonderd [euro] tot tienduizend [euro] of met een van die straffen alleen wordt gestraft hij die :
  1° ofwel, opzettelijk, met behulp van enig toestel privé-communicatie of -telecommunicatie, waaraan hij niet deelneemt, tijdens de overbrenging ervan, afluistert of doet afluisteren, er kennis van neemt of doet van nemen, opneemt of doet opnemen, zonder de toestemming van alle deelnemers aan die communicatie of telecommunicatie;
  2° ofwel, met het opzet een van de hierboven omschreven misdrijven te plegen, enig toestel opstelt of doet opstellen.
  Â§ 2. Met gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar en met geldboete van vijfhonderd [euro] tot twintigduizend [euro] of met een van die straffen alleen wordt gestraft hij, die wetens, de inhoud van privé-communicatie of -telecommunicatie die onwettig afgeluisterd of opgenomen is of waarvan onwettig kennis genomen is, onder zich houdt, aan een andere persoon onthult of verspreidt, of wetens enig gebruik maakt van een op die manier verkregen inlichting.
  Met dezelfde straffen wordt gestraft hij die, met bedrieglijk opzet of met het oogmerk te schaden, gebruik maakt van een wettig gemaakte opname van privé-communicatie of -telecommunicatie.
  (§ 2bis. Met gevangenisstraf van zes maanden tot één jaar en met geldboete van tweehonderd euro tot tienduizend euro of met één van die straffen alleen wordt gestraft hij die, onrechtmatig, een instrument, met inbegrip van informaticagegevens, dat hoofdzakelijk is ontworpen of aangepast om het in § 1 bedoelde misdrijf mogelijk te maken, bezit, produceert, verkoopt, verkrijgt met het oog op het gebruik ervan, invoert, verspreidt of op enige andere manier ter beschikking stelt.) <W 2006-05-15/46, art. 3, 1°, 059; Inwerkingtreding : 22-09-2006>
  Â§ 3. Poging tot het plegen van een der misdrijven bedoeld (in de §§ 1, 2 of 2bis) wordt gestraft zoals het misdrijf zelf. <W 2006-05-15/46, art. 3, 2°, 059; Inwerkingtreding : 22-09-2006>
  Â§ 4. De straffen gesteld (in de §§ 1 tot 3) worden verdubbeld indien een overtreding van een van die bepalingen wordt begaan binnen vijf jaar na de uitspraak van een vonnis of een arrest houdende veroordeling wegens een van die strafbare feiten of wegens een van de strafbare feiten beoogd (in artikel 259bis, §§ 1 tot 3), dat in kracht van gewijsde is gegaan. <W 2006-05-15/46, art. 3, 3°, 059; Inwerkingtreding : 22-09-2006>

De situatie is wel niet zo duidelijk aangezien het BIPT een mildere leidraad hanteert.
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline smurfbril.

  • Beginnend Lid
  • **
  • Berichten: 12
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #5 Gepost op: 21 november 2010, 17:13:29 »
Is het niet zo dat je nu in belgi ë onder 3 jaar gevangenisstraf niet meer naar de gevangenis moet gaan  :?:
Dan krijg je volgens de belgische wet eigenlijk voor de eerste een scanner te bezitten "geen gevangenisstraf" meer als je betrapt wordt  :?:

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #6 Gepost op: 21 november 2010, 18:48:24 »
Citaat van: "smurfbril."
Is het niet zo dat je nu in belgi ë onder 3 jaar gevangenisstraf niet meer naar de gevangenis moet gaan  :?:
Dan krijg je volgens de belgische wet eigenlijk voor de eerste een scanner te bezitten "geen gevangenisstraf" meer als je betrapt wordt  :?:

Nee, drie jaar is wel héél lang  :)  Gevangenisstraffen onder 6 maanden of (al naargelang) 12 maanden worden bij mijn weten niet uitgevoerd. De straf zit em vooral in de verbeurdverklaring en de geldboete. Men zal je de eerste keer heus niet jaren naar de cel sturen, hoor.

Het milde STANDPUNT van het BIPT (en dus niet de wetgever) werd blijkbaar in 2003 gepubliceerd, dus voor de invoeging van de bewuste paragraaf in het strafwetboek. Het lijkt dus achterhaald. Ik zal eens proberen meer info te bekomen.
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline smurfbril.

  • Beginnend Lid
  • **
  • Berichten: 12
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #7 Gepost op: 22 november 2010, 17:31:40 »
Okee bedankt.Maar waar kun je ergens in een winkel te limburg van belgi ë nog een scanner kopen  :?:

Want veel elektronica winkels in belgi ë kun je niet meer vinden.  :(

Offline rik56

  • Gevorderd Lid
  • ***
  • Berichten: 127
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #8 Gepost op: 22 november 2010, 17:50:01 »
Citaat van: "smurfbril."
Okee bedankt.Maar waar kun je ergens in een winkel te limburg van belgi ë nog een scanner kopen  :?:

Want veel elektronica winkels in belgi ë kun je niet meer vinden.  :(

Kijk eens rond op de veilingsites, staan genoeg tweedehands scanners in de verkoop in 't Belz.

Bijvoorbeeld deze;  :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
http://cgi.benl.ebay.be/Bearcat-3500-XL ... 35ae0abb21

Groe(n)ten uit Balen

RIK

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #9 Gepost op: 22 november 2010, 18:03:54 »
Ook op http://www.marktplaats.nl zie je vaak goede aanbiedingen.

Zoek je een goede winkel waar men nog veel expertise heeft over good old scanners en ook herstellingen hieraan uitvoert, valt HF uit het Antwerpse Hoboken zeker aan te raden http://www.hfelectronics.be/
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline smurfbril.

  • Beginnend Lid
  • **
  • Berichten: 12
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #10 Gepost op: 25 november 2010, 15:33:39 »
Bedankt.   :wink:

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #11 Gepost op: 2 december 2010, 04:14:09 »
Trouwens, ik wil nog even met (relatief) recente wetgeving aanvullen:

Citaat van: "Wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie"
HOOFDSTUK VI. - Bepalingen inzake het gebruik van radioapparatuur.

  Art. 39. § 1. Niemand mag in het Rijk noch aan boord van een zeeschip, een binnenschip, een luchtvaartuig of enige andere drager onderworpen aan het Belgisch recht, een zend- en/of ontvangtoestel voor radiocommunicatie houden, of een station of een niet-openbaar netwerk voor radiocommunicatie aanleggen en doen werken zonder schriftelijke vergunning van het Instituut. Die vergunning is persoonlijk en kan worden ingetrokken.  Â§ 2. De Koning bepaalt, na advies van het Instituut, de algemene regels inzake toekenning, schorsing en intrekking van de in § 1 bedoelde vergunningen. Hij kan bepalen in welke gevallen die vergunningen niet vereist zijn.
  Â§ 3. (De Koning, op voorstel van) het Instituut bepaalt de verplichtingen van de houders van een vergunning en de voorwaarden waaraan de toegelaten stations en netten voor radiocommunicatie moeten voldoen. <W 2006-07-20/39, art. 95, 004; Inwerkingtreding : 07-08-2006>
  Â§ 4. De in § 1 bedoelde vergunningen zijn niet vereist voor de stations voor radiocommunicatie die voor militaire doeleinden of met het oog op de openbare veiligheid aangelegd en gebruikt worden door de diensten die onder de minister van Landsverdediging ressorteren, door de Noord Atlantische Verdragsorganisatie en door de Geallieerde Strijdkrachten.

  Art. 40. Het Instituut is bevoegd voor het uitvaardigen van technische voorschriften betreffende het gebruik van de radioapparatuur.

  Art. 41. Behoudens de officieren van gerechtelijke politie vermeld in artikel 24 van de wet van 17 januari 2003 met betrekking tot het statuut van de regulator van de Belgische post- en telecommunicatiesector voor wat betreft punt 2°, mag niemand in het Rijk, noch aan boord van een schip, een luchtvaartuig of enige andere drager onderworpen aan het Belgisch recht :  
1° valse of bedrieglijke alarm-, spoed- of noodseinen of noodoproepen uitzenden of trachten uit te zenden;
  2° andere radiocommunicatie dan die bedoeld in artikel 314bis van het Strafwetboek en die niet voor hem bestemd is, opvangen of trachten op te vangen. Indien zulke verbindingen onopzettelijk worden ontvangen, mogen zij noch weergegeven, noch aan derden medegedeeld, noch voor enig ander doeleind worden gebruikt en zelfs aan hun bestaan mag geen bekendheid worden gegeven, behalve in de gevallen door de wet opgelegd of toegestaan.

Art. 42. § 1. Het is verboden een zend- en/of ontvangtoestel voor private radiocommunicatie te verkopen, te verhuren, in leen te geven of te schenken aan iemand die de in artikel 39, § 1, voorgeschreven vergunning voor het houden van een dergelijk toestel niet heeft verkregen. Het Instituut kan dit verbod opheffen voor toestellen die uitsluitend voor de uitvoer bestemd zijn.
  Â§ 2. Iedere constructeur, verkoper of verhuurder van zendtoestellen of zend-ontvangtoestellen voor private radiocommunicatie en eenieder die, zelfs toevallig, een toestel of een stel van losse stukken waarmee een zodanig toestel gebouwd kan worden, verkoopt, verhuurt, in leen geeft of schenkt, moet daarvan aangifte doen bij het Instituut.
  Â§ 3. De aangifte bevat :
  1° de aard en de datum van de verrichting;
  2° de naam en voornamen of de firmanaam en het adres van de verkrijger;
  3° het nummer van de vergunning.
  Â§ 4. De aangever moet zich van de juistheid van die inlichtingen vergewissen. Hij mag daartoe eisen dat de identiteitskaart van de verkrijger of enig ander bewijsstuk wordt overgelegd.
  Â§ 5. De installateur draagt er zorg voor dat de installatie van de apparatuur gebeurt conform de vergunningsvoorwaarden. Indien de installatie niet conform is gebeurd, kan het Instituut de kosten van de controle en van het correct installeren ten laste leggen van de installateur.
  Â§ 6. De Koning bepaalt, na advies van het Instituut, de nadere regels voor de toepassing van dit artikel en stelt de passende controlemaatregelen vast.
  Â§ 7. (§§ 1 tot 6 zijn niet van toepassing) op het radiomateriaal dat voor militaire doeleinden of met het oog op de openbare veiligheid werd besteld door de diensten die onder de minister van Landsverdediging ressorteren, door de Noord Atlantische Verdragsorganisatie en door de Geallieerde Strijdkrachten. <W 2007-04-25/38, art. 171, 006; Inwerkingtreding : 18-05-2007>

Citaat
HOOFDSTUK IV. - Strafbepalingen.

  Art. 145. § 1. (Met een geldboete van 50 tot 50 000 EUR wordt gestraft de persoon die de artikelen 32, 33, 35, 41, 42, 114, 124, 127 en de ter uitvoering van de artikelen 32, 39, § 3, 47 en 127 genomen besluiten overtreedt.) <W 2007-04-25/38, art. 189, 006; Inwerkingtreding : 18-05-2007>
  Â§ 2. Met een geldboete van 200 tot 2 000 EUR en met een gevangenisstraf van acht dagen tot één jaar of met één van die straffen alleen wordt gestraft de persoon die artikel 39, § 1, en de ter uitvoering van artikel 16 genomen besluiten overtreedt.
  Â§ 3. Met een geldboete van 500 tot 50 000 EUR en met een gevangenisstraf van één tot vier jaar of met één van die straffen alleen wordt gestraft :
  1° de persoon, die op bedrieglijke wijze elektronische communicatie door middel van een elektronische communicatienetwerk tot stand brengt, teneinde zichzelf of aan een andere persoon wederrechtelijk een voordeel te verschaffen;
  2° (opgeheven) <W 2007-04-25/38, art. 189, 006; Inwerkingtreding : 18-05-2007>
  3° de persoon die welk toestel dan ook opstelt dat bestemd is om een van de voorgaande inbreuken te begaan, alsook een poging om deze te begaan.
  (§ 3bis. Met een geldboete van 50 EUR tot 300 EUR en met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar of met één van die straffen alleen worden gestraft de persoon, die een elektronische-communicatienetwerk of -dienst of andere elektronische communicatiemiddelen gebruikt om overlast te veroorzaken aan zijn correspondent of schade te berokkenen alsook de persoon die welk toestel dan ook opstelt dat bestemd is om de voorgaande inbreuk te begaan, alsook een poging om deze te begaan.) <W 2007-04-25/38, art. 189, 006; Inwerkingtreding : 18-05-2007>
  Â§ 4. De verbeurdverklaring van apparaten die niet voldoen aan de voorwaarden van de artikel en 32, 33, 35 en 37 wordt altijd uitgesproken.

  Art. 146. De verbeurdverklaring van apparaten die hebben gediend tot het overtreden van (artikel 41) wordt altijd uitgesproken. <W 2007-04-25/38, art. 190, 006; Inwerkingtreding : 18-05-2007>

  Art. 147. De verbeurdverklaring van de wederrechtelijk verkregen opnamen van gesprekken, berichten of gegevens en van de voorwerpen, die hebben gediend tot het overtreden van de (artikelen 41) en 145, § 3, wordt altijd uitgesproken, zelfs indien ze niet aan de veroordeelde toebehoren. <W 2007-04-25/38, art. 191, 006; Inwerkingtreding : 18-05-2007>
  De verbeurdverklaring van zendtoestellen, van zend-ontvangtoestellen of van ontvangtoestellen voor radiocommunicatie alsook van enig toebehoren dat speciaal voor de werking ervan bestemd is, die hebben gediend tot het overtreden van de artikel en 39, § 1 en 41, en van de ter uitvoering van artikel 16 genomen besluiten wordt altijd uitgesproken, zelfs indien ze niet aan de veroordeelde toebehoren.
  Artikel 8, § 1, van de wet van 29 juni 1964 betreffende de opschorting, het uitstel en de probatie, is niet van toepassing op de verbeurdverklaring, uitgesproken op grond van dit artikel.
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline ON8ZT

  • Nieuw Lid
  • *
  • Berichten: 3
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #12 Gepost op: 5 december 2010, 18:01:21 »
Scanners zijn in Belgie sinds enkele jaren toegelaten .er zijn wel beperkingen.Je mag opgevangen berichten niet verder verspeiden Normaal mag je geen sportwedstrijden(wielrennen enz) beluisteren,zoder schriftelijk toelating van de inrichter of vzergunnighouder van deze frequenties,waabij ik mij ook vragen stel
73 on8zt

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #13 Gepost op: 5 december 2010, 22:40:03 »
ON8ZT, hoe komt u bij die conclusies?
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline ON7FQ

  • Beginnend Lid
  • **
  • Berichten: 38
Re: Verboden om een scanner in belgië. ja/neen ?
« Reactie #14 Gepost op: 27 juli 2011, 19:18:24 »
Als radioamateur mag je een "vaste" scanner hebben staan. er mogen alleen geen frequenties vast geprogrammeert zijn, dus alleen op VFO werken.

Wat ON8ZT wil zeggen is een artikel in radiowetgeving  " alles wat je hoor dat niet voor derden bestemt is wordt geacht dat voor je zelf te houden".
Dit laat oa toe dat radioamateurs een "vaste" scanner mogen hebben staan.