Buitenland > Europa

Is scannerluisteren (met voorkeur luchtvaart) in deze landen toegestaan?

(1/3) > >>

Dani2001:
Beste forumleden

Een wat ingewikkeld verhaal/vraag maar ik weet niet hoe ik het makkelijker kan maken  ;D

Al vanaf kleins af aan ga ik bijna elk jaar naar Servië toe (waar mijn vader vandaan komt) om mijn familie te bezoeken, deze reis gaat per auto. Sinds kort gaat ook de scanner mee. Tot nu toe heb ik er geen problemen mee gehad maar is het bij de reguliere grenscontrole (Hongarije-Servië) tot nu toe ook nooit gecontroleerd.  
Maar om geen problemen te krijgen aan de grens en evt mobiele grenscontroles in de andere doorreislanden heb ik tijdens de reis enkel vergunningsvrije frequenties (PMR, 27Mhz etc) erin staan, en een aantal amateurzenders/repeaters erin staan die heel makkelijk op internet te vinden zijn en dus aan te tonen.

maar nou is mijn vraag,

Is in de landen Duitsland en Oostenrijk het toegestaan om ook naar de luchtvaart te luisteren? (ik weet wel dat een scanner is toegestaan in deze landen mits ie aan een aantal criteria voldoet zoals het CE teken etc.)
En is in Hongarije en Servië het uberhaupt wel toegestaan om een scanner te bezitten, zoja, wat mag je ermee beluisteren?
Voor Servië zie ik wel vaker scanners en apparatuur voorbijkomen op internet, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook meteen legaal is.  ;)

Ik heb ook research gedaan naar de regelgeving op internet voor alle betreffende landen maar daar word ik niet wijzer van, ook omdat de ene site zegt van wel en de andere site zegt van niet.

Ik weet dat Servië voor de meesten een onbekend land is of kan zijn, of dat mensen er slechte ervaringen mee kunnen hebben (bijv de oorlog). ik probeer dat ten alle tijde zo veel mogelijk te respecteren. :)

Ondanks dat het een lastig onderwerp is hoop ik dat er iemand hier ervaring mee heeft/kennis van heeft.
Als er iemand is die een betrouwbare bron/doorverwijzing van het internet heeft voor de desbetreffende landen (bijv van de overheid) ontvang ik die ook graag!

Groetjes

Dani

Mose:

--- Citaat van: Dani2001 op 24 oktober 2020, 16:44:28 ---Is in de landen Duitsland en Oostenrijk het toegestaan om ook naar de luchtvaart te luisteren? (ik weet wel dat een scanner is toegestaan in deze landen mits ie aan een aantal criteria voldoet zoals het CE teken etc.)
--- Einde van citaat ---

Nee. Beide landen kennen een compleet Abhörverbot in hun respectieve Telekommunikationsgesetz.

Duitsland (§ 89 TKG):


--- Citaat ---§ 89 Abhörverbot, Geheimhaltungspflicht der Betreiber von Empfangsanlagen
Mit einer Funkanlage dürfen nur Nachrichten, die für den Betreiber der Funkanlage, Funkamateure im Sinne des Gesetzes über den Amateurfunk vom 23. Juni 1997 (BGBl. I S. 1494), die Allgemeinheit oder einen unbestimmten Personenkreis bestimmt sind, abgehört oder in vergleichbarer Weise zur Kenntnis genommen werden. (. . .)
--- Einde van citaat ---

Oostenrijk (§ 93(3) TKG):


--- Citaat ---§ 93 Kommunikationsgeheimnis
3. Das Mithören, Abhören, Aufzeichnen, Abfangen oder sonstige Überwachen von Nachrichten und der damit verbundenen Verkehrs- und Standortdaten sowie die Weitergabe von Informationen darüber durch andere Personen als einen Benutzer ohne Einwilligung aller beteiligten Benutzer ist unzulässig. (. . .)
--- Einde van citaat ---

Dat zorgt voor de nodige idiote situaties. Overigens geloof ik dat in Zwitserland luchtvaart inderdaad de uitzondering op het afluisterverbod is.


--- Citaat van: Dani2001 op 24 oktober 2020, 16:44:28 ---En is in Hongarije en Servië het uberhaupt wel toegestaan om een scanner te bezitten, zoja, wat mag je ermee beluisteren?
--- Einde van citaat ---

Hoewel ik niet helemaal op de hoogte ben van het fijne van EU-radioapparatuur-richtlijn 2014/53/EU en de relevante jurisprudentie van het HvJ-EU (de hoogste EU-rechtbank), lijkt het mij dat het voor EU-lidstaten heel lastig is om het op de markt brengen van apparatuur die voldoet aan die richtlijn te belemmeren:


--- Citaat ---Artikel 9. Vrij verkeer van radioapparatuur
1.   Het is de lidstaten niet toegestaan het op de markt aanbieden op hun grondgebied van radioapparatuur die aan deze richtlijn voldoet, te belemmeren om redenen die verband houden met de aspecten waarop deze richtlijn betrekking heeft.
--- Einde van citaat ---

Vandaar dat scanners ook in landen verkocht worden waar gebruik ervan verboden of dubieus is. In EU-lidstaat Hongarije zou bezit zoals ik de wetgeving begrijp dus in theorie toegestaan moeten zijn. Voor de zekerheid raad ik aan om even de nationale wetgeving waarin de richtlijn is omgezet te checken. Dat is in principe de wet waaraan je in het land direct gebonden bent.
Hoe het in Servië zit zou ik echt niet weten. Soms biedt de website van de lokale telecominstantie (of een telefoontje) uitkomst, anders zou je de telecomwet moeten opzoeken en zoeken op keywords (afluisteren, aftappen, etc.--in het Servisch dan ;) ).
Voor de zekerheid: dit alles is niets meer dan mijn indruk en is natuurlijk geen (juridisch) advies. De praktijk kan verschillen van de geschreven wet en mijn interpretatie van de wetgeving is niet per se de juiste. Ik kan me voorstellen dat men het in deze landen niet heel erg op scanners heeft, dus zou ik het er zelf waarschijnlijk niet op wagen, ongeacht wat de formele situatie is. In elk geval is het op je eigen risico.

Dani2001:

--- Citaat ---Nee. Beide landen kennen een compleet Abhörverbot in hun respectieve Telekommunikationsgesetz.
--- Einde van citaat ---

Oke,
maar even voor alle duidelijkheid
Valt daar ook het radioverkeer van bijv de amateurs en vergunningsvrije frequenties ook onder zoals PMR446?

Misschien lees ik er overheen hoor, maar even voor de zekerheid.


--- Citaat ---Hoewel ik niet helemaal op de hoogte ben van het fijne van EU-radioapparatuur-richtlijn 2014/53/EU en de relevante jurisprudentie van het HvJ-EU (de hoogste EU-rechtbank), lijkt het mij dat het voor EU-lidstaten heel lastig is om het op de markt brengen van apparatuur die voldoet aan die richtlijn te belemmeren:
--- Einde van citaat ---

ja dat dacht ik dus ook al, in hongarije kan je dus wel een scanner kopen als ik het goed begrijp.

maar ja, is het gebruik ervan wel legaal??
en is dat in Servie ook zo?

dat is de vraag waar ik al lang antwoord op probeer te krijgen.  ;D

Dani2001:

--- Citaat ---Ik kan me voorstellen dat men het in deze landen niet heel erg op scanners heeft, dus zou ik het er zelf waarschijnlijk niet op wagen, ongeacht wat de formele situatie is. In elk geval is het op je eigen risico.
--- Einde van citaat ---

Ja dat is het sowieso inderdaad.

maar ja, als je het officieel weet of het wel of niet mag dan weet je in iedergeval zeker wat je mag/kan doen.

Faramir:
Wat ik zou doen is de ambassade bellen. Vaak kan men je meteen antwoord geven of een loket (e-mail) doorgeven waar je je vraag kunt stellen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie