Scanners, Ontvangers en Zendapparatuur > Zendapparatuur

Gebruik van zendapparatuur

(1/3) > >>

Discriminator:
Voor een habbekrats bestel je tegenwoordig zendapparatuur via internet. Meestal afkomstig uit China.  Daarnaast is er een levendig aanbod van professionele tweedehands apparatuur.

Omdat op dit forum over het gebruik hiervan vaak vragen gesteld worden volgt hieronder wat informatie.

Het gebruik van zendapparatuur zonder daarvoor een vergunning te hebben is strafbaar. Het gebruik van mobilofoons en portofoons op willekeurige frequenties zonder vergunning is niet toegestaan. In deze link kun je onder 'Basiscasus/delict (2) (illegaal gebruik van niet-omroepfrequenties)' lezen dat je hiervoor een fikse boete riskeert. En je je apparatuur kwijt bent.

Vergunningsvrij gebruik van zendapparatuur is mogelijk op PMR446. Het gebruik van de PMR-kanalen op 446 MHz is alleen toegestaan met speciaal daarvoor ontworpen apparatuur. Die heeft een zendvermogen (ERP) van 500 mW. Voordeel van legale apparatuur is dat deze in de meeste Europese landen gebruikt mag worden.

Gebruik van andere apparatuur (Chinese portofoons, tweedehands portofoons en mobilofoons) op PMR446 is dan ook niet toegestaan. Hier kun je onder 'Basiscasus/delict (5) (buiten de vrijstelling vallende radioapparaten)'  vinden dat daarvoor de boete ook niet mis is.

Veel forumleden zijn op de hoogte van deze regelgeving. Verbaas je dus niet als er negatief gereageerd wordt op een vraag hoe je je importapparaat of tweedehands zendontvanger moet programmeren.

Faramir:
Na wat door zoeken concludeer ik de basis-vergrijpen uit het stuk als misdrijven zijn geclassificeerd met alle gevolgen van dien. Zonder vergunning is in strijd met art. 3.13 lid 1 Telecommunicatiewet.  In de Wet op de economische delicten staat 3.13-1 expliciet vermeld in art. 1.1 en art. 2.1 bepaald dat vergrijpen tegen een of meer van de artikelen in die lijst geclassificeerd zijn als misdrijf. Al met al een flink risico dunkt me.

elsinga:
Ik voorzie dat er nu clubjes zijn waar een vergunning voor de landelijke portkanalen wordt aangevraagd en gedeeld. Kost 156 eypo per jaar in plaats van kans op 4000 eypo boete bij betrapt worden.

opabert:
De vraag is of deze nieuwe Nederlandse wetgeving conform EU wet en regels is. Vroegu moest je als verkoper een "verkoop vergunning" aanvragen dit koste 250,00 oude guldens per jaar en een register bijhouden van verkochte zendapparatuur. Op dit moment is de verkoop aan niet vergunning houders (nog) vrij.   In de kern gaat het (weer) om (hoge) boetes te kunnen incasseren. En zo komen of zitten we onder de knoet. Geschreven  met een stevige knipoog.

Edwin uit 070:

--- Citaat van: elsinga op 15 januari 2019, 05:41:01 ---Ik voorzie dat er nu clubjes zijn waar een vergunning voor de landelijke portkanalen wordt aangevraagd en gedeeld. Kost 156 eypo per jaar in plaats van kans op 4000 eypo boete bij betrapt worden.
--- Einde van citaat ---

4000 euro boete is volgens mij alleen bij gebruik van "jammers". Illegaal gebruiken van een portofoon kost je de 1e keer 500 euro.

Opa Bert heeft het over wederom geld kunnen incasseren  :). Ik vraag mij af of dat de achterliggende gedachte is. Binnen ons hobbygebied is er zoveel illegale zooi in gebruik (alleen al al de Chinese portofoons op de PMR-kanalen....).  Handhaving is door enorm capaciteitsgebrek volgens mij vrijwel onmogelijk, tenzij je zoveel overlast veroorzaakt dat je aandacht gaat krijgen, of je toevallig een opsporingsambtenaar tegenkomt die wel kennis van deze materie heeft.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie