Scannergerelateerd > Evenementenkalender

NAVO-oefening Steadfast Defender

(1/2) > >>

BobHGL:
De NAVO houdt de grootste militaire oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Er doen zoín 90.000 militairen aan mee. Ook Nederland neemt deel.
 
Nederlandse deelname
Nederland neemt deel met ruim 5.000 militairen en 2 schepen. De alarmering, gereedstelling en ontplooiing van de eenheden naar een conflictgebied worden beoefend.
 
De drie Nederlandse gevechtsbrigades van de landmacht nemen in Duits-Nederlands divisieverband deel aan de oefening vanaf begin april. Een belangrijk deel van de oefening is het snel verplaatsen van grote landmachteenheden over een lange afstand. Deze verplaatsing is van Nederland, via Duitsland en Polen naar Litouwen. Daarnaast oefent een eenheid in mei het luchtmobiele optreden in Hongarije en RoemeniŽ.
 
De marine neemt met onder meer Zr.Ms. Johan de Witt, Zr.Ms. Karel Doorman en ruim 300 mariniers deel aan Steadfast Defender 2024. Van de luchtmacht gaan 2 NH90ís mee. 19 Februari is het vertrek vanaf Den Helder naar oefeningen bij de kust van Noorwegen.
 
Steadfast Defender
Steadfast Defender 2024 is een NAVO-oefening die plaatsvindt van februari tot en met mei 2024 in Europa. Het doel is het beoefenen van een reactie op een aanval op een NAVO-lidstaat, wat artikel 5 van het Noord-Atlantisch verdrag in werking stelt. Het betreft een reeks (multi)nationale oefeningen waar de 31 NAVO-lidstaten en Zweden aan deelnemen.
 
75 Jaar NAVO
Nederland is lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Dit is een bondgenootschap van landen uit Europa en Noord-Amerika. Op 4 april bestaat de NAVO 75 jaar. De NAVO zet zich al 75 jaar in voor vrijheid en veiligheid en beschermt de waarden van democratie, individuele vrijheid en de rechtstaat.

Henk Voortwijs:
Ik neem aan dat je dit uit een persbericht hebt gekopieerd? Wellicht is het een idee om je bron te vermelden en eventueel een link naar het originele bericht?

Pieter61:
Nog wat meer informatie.

https://defensiefotografie.nl/nieuws/steadfast-defender-24/

BobHGL:

--- Citaat van: Henk Voortwijs op 27 januari 2024, 15:59:23 ---Ik neem aan dat je dit uit een persbericht hebt gekopieerd? Wellicht is het een idee om je bron te vermelden en eventueel een link naar het originele bericht?
--- Einde van citaat ---

Dat heb ik uit een persbericht dat ik per e-mail kreeg. Het komt van het Ministerie van Defensie.

BobHGL:
Bericht net ook online gevonden:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/01/23/nederland-neemt-deel-aan-grootste-navo-oefening-sinds-de-koude-oorlog

In het mailtje staat meer info, maar dat is niet voor publicatie bedoeld.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie