Buitenland > Europa

Frankrijk alarmering hulpdiensten volgen met PDW

(1/3) > >>

Edwin uit 070:
Misschien wel leuk om eens iets te vertellen over de alarmering van hulpdiensten in Frankrijk?

De hierna volgende informatie is vooral gebaseerd op de informatie die ik via Google gevonden heb en na intensief gebruik van Google Translate.

Mijn indruk is dat de brandweer per departement georganiseerd is. Spoedeisende ambulancezorg wordt ook door de brandweer uitgevoerd, maar wel op BLS nivo. Qua medische zorg kent Frankrijk ook de SAMU en de SMUR geloof ik. Dat is wellicht vergelijkbaar met onze ALS-ambulance's en MMT (?).

Er is een heel interessant Franstalig forum waar veel informatie over onze hobby te vinden is.

De brandweer in Frankrijk wordt met pagers gealarmeerd, via POCSAG. Als mijn interpretatie goed is, werden vroeger frequenties in de 85 en 169 Mhz. gebruikt, maar er zijn nu landelijk 4 (?) frequenties rond de 173 Mhz. die voor alarmering gebruikt kunnen worden. Het gebied waar dit topic over gaat, gebruikt 173.7000 Mhz. voor POCSAG alarmering.

Op bovengenoemd forum is een overzicht te vinden welk departement welke frequentie gebruikt en met welke snelheid. Deze korte vakantie is er het e.e.a. aan hobbyspul meegegaan: de eenvoudige hobbylaptop met daarop o.a. PDW en de nodige SDR-software, een USB-interface van onze Discriminator, een SDR-stick en een eenvoudige scanner, met discriminatoruitgang.

E.e.a. aangesloten zoals het zou moeten en zo nu en dan klinken er wat POCSAG datasignalen. PDW doet echter niets.

(klein zijsprongetje: op de laptop staat ook de zogenaamde "OpenEar" software waarmee met een SDR-stick de nodige digitale signalen hoorbaar of zichtbaar gemaakt kunnen worden. Dit even ingeschakeld op 173.7000 Mhz. En dan wordt er al heel snel met succes gedecodeerd. Wat blijkt: in tegenstelling tot wat het Franse forum beweert, wordt hier POCSAG 512 baud gebruikt, ipv. 1200 baud. USB-interface anders instellen en gelukt!!! PDW gaat met succes decoderen!).

Alarmering via POCSAG gaat iets anders dan we in Nederland gewend zijn: als ik het goed begrijp, worden bij een alarmering alleen de POCSAG-zenders geactiveerd in de buurt van waar het incident is en waar de relevante brandweercentra zitten. De alarmering gaat niet, zoals bij ons, het hele department door maar blijft redelijk lokaal. Dat is te merken aan PDW. De ontvangst kwaliteit wisselt. Zou je optimaal willen ontvangen dan moet je een flinke buitenantenne neerzetten.

De praktijk:Zo zien de alarmeringen in dit departement er uit. Elke alarmering bestaat uit een paar "tone only" alarmeringen en een alarmering met leesbare tekst. In die tekst staat welke eenheid gestuurd wordt en wat de aard van het incident is. Helaas worden er geen plaatsen of adressen meegestuurd.

VSAV is wat wij een BLS-ambulance zouden noemen. Wat wel bijzonder is, is dat ze geen adres meesturen, maar wel min of meer in detail wat er aan de hand is.In bovenstaand bericht bijvoorbeeld alarmering voor "gewond na een ruzie thuis" en (niet leuk maar wel de realiteit van alledag) "poging zelfdoding door verhanging". Maar ook hier de meer normale zaken zoals een schoorsteenbrand, bomen die om dreigen te vallen en een gaslek op straat.

Best leuk om dit eens te volgen tijdens een vakantie. Het is dus mogelijk.

Tot zover.

Discriminator:
Leuk Edwin!

dajero:
Zeer interessant!
Hiernaar heb ik ook al vaak gezocht, maar weinig over kunnen terugvinden.
Op welk Franstalig forum heb je deze info kunnen terugvinden?

Edwin uit 070:

--- Citaat van: dajero op  2 januari 2024, 07:33:19 ---Zeer interessant!
Hiernaar heb ik ook al vaak gezocht, maar weinig over kunnen terugvinden.
Op welk Franstalig forum heb je deze info kunnen terugvinden?
--- Einde van citaat ---

Zoek even op Tetrahub forum

GerP:
Leuke info Edwin,

Ook het forum is erg interessant!
Met google vertaal goed te lezen  ;)

Volgens mij was er ook een site online met Paging van de Australische hulpdiensten?

Groet GerP

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie