Auteur Topic: Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op  (gelezen 3498 keer)

0 leden (en 1 gast) bekijken dit topic.

Offline IkWilbert

 • Gevorderd Lid
 • ***
 • Berichten: 512
Zijn er ook issues bekend in andere regio's?

https://www.tubantia.nl/enschede/haperende-portofoons-twentse-agenten-mogen-niet-alleen-de-straat-op~ab4ab251/

Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op

ENSCHEDE - Twentse politieagenten mogen voorlopig niet alleen de straat op. Doordat het communicatiesysteem C2000 na een update hapert, vallen portofoons uit, zijn de verbindingen slecht en kan de meldkamer soms niet zien waar agenten precies zijn. Ook de brandweer heeft er last van.


Hulpdiensten in Twente kampen met problemen door het nieuwe C2000-communicatiesysteem. Dat systeem is vorige week vernieuwd en moet zorgen voor een betere communicatie tussen hulpdiensten op straat en de meldkamer. Maar in plaats daarvan zorgen verbindingsproblemen er nu voor dat agenten en brandweerlieden soms helemaal niet bereikbaar zijn.

De politie Oost -Nederland heeft daarom beperkingen opgelegd aan alle agenten op straat. Zo mogen agenten in geen geval in hun eentje surveilleren. Naar elke melding wordt zo mogelijk een tweede wagen gestuurd. En portofoons moeten ieder uur worden getest.

Extra agent mee
Dat blijkt uit een interne instructie die in handen is van De Twentsche Courant Tubantia. Ook rijdt op surveillancewagens – naast de standaard bemanning van twee agenten – een derde agent mee om contact te houden met de meldkamer. Daarnaast wordt gekeken of de komende tijd bij grote evenementen extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Als alternatief voor C2000 gebruikt de politie een walkietalkie-app op mobiele telefoons. Daarmee kunnen de agenten met de meldkamer praten als de portofoons weigeren.

Brand gebruikt tablet
Ook Brandweer Twente kampt met problemen, bevestigt woordvoerster Wendy Franke. „We hebben last van portofoons die niet werken, uitvallen of haperend geluid weergeven. Uitzetten en weer aanzetten helpt in de meeste gevallen.”

Acute veiligheidsproblemen zijn nog niet ontstaan, zegt Franke. „Maar soms zorgt het wel voor frustratie. Wij gebruiken C2000 bijvoorbeeld om informatie over branden door te geven, of om extra hulpdiensten op te roepen. Het moet dus gewoon werken.” De brandweer gebruikt communicatie via tablets als alternatief.

Nieuw systeem
In de nacht van 27 op 28 januari zijn alle hulpdiensten in Nederland overgeschakeld op een nieuw systeem dat het 20 jaar oude C2000 vervangt. Die overgang is niet volgens planning gegaan: het communicatiesysteem hapert. Een herstart en een update in de nacht van donderdag op vrijdag heeft niet het gewenste resultaat gehad.

De politie Oost-Nederland beantwoordt zelf geen vragen over de communicatieproblemen en verwijst door naar het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Een woordvoerder van minister Grapperhaus wil niet ingaan op ‘losse incidenten’ en geeft geen nadere toelichting op details.

Opstartproblemen
„Zoals bij elk nieuw systeem kunnen er aanloopproblemen ontstaan", zegt een woordvoerder van minister  Grapperhaus. „In de beginfase zullen bepaalde functionaliteiten niet werken tot de instellingen zijn geoptimaliseerd.”

Volgens het ministerie zijn nazorgteams in alle meldkamers actief om de lancering te begeleiden: technici, beheerders en specialisten. „Zij registreren alle meldingen en klachten, beoordelen en analyseren die en lossen mogelijk problemen op”, aldus de woordvoerder. Ook doen ze metingen om te kijken of dekkingsproblemen in specifieke gebieden vaker voorkomen.

Offline Rob_nl

 • Beginnend Lid
 • **
 • Berichten: 95
Re: Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op
« Reactie #1 Gepost op: 4 februari 2020, 06:36:34 »
Haperende portofoons: agenten mogen voor hun eigen veiligheid niet langer alleen de straat op

Voor hun eigen veiligheid mogen politieagenten in deze regio voorlopig niet alleen de straat op. Doordat het communicatiesysteem C2000 na een vernieuwing hapert, vallen portofoons uit, zijn de verbindingen slecht en kan de meldkamer soms niet zien waar agenten precies zijn.
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid erkent dat portofoons hun verbinding met het netwerk kunnen verliezen, maar spreekt over ‘aanloopproblemen’.

De politie Oost -Nederland heeft alle agenten op straat een aantal beperkingen opgelegd. Zo mogen agenten in geen geval in hun eentje surveilleren. Naar elke melding wordt zo mogelijk een tweede wagen gestuurd. En portofoons moeten ieder uur worden getest.

Walkietalkie
Dat blijkt uit een interne instructie die in handen is van deze krant. Komende nacht rijdt op surveillancewagens – naast de standaard bemanning van twee agenten – een derde collega mee om als ‘verbindelaar’ contact te houden met de meldkamer.

Als alternatief voor C2000 wordt gebruik gemaakt van een walkietalkie-app op mobiele telefoons. Daarmee kunnen de agenten met de meldkamer praten als de portofoons weigeren.

Nieuw systeem
In de nacht van 27 op 28 januari zijn alle hulpdiensten in Nederland overgeschakeld op een nieuw systeem dat het twintig jaar oude C2000 vervangt. Over dat oude systeem waren al veelvuldig klachten. Het nieuwe systeem is ook genaamd C2000 .

Die overgang is niet geheel volgens plan gegaan: het communicatiesysteem hapert. Een herstart en een update in de nacht van donderdag op vrijdag heeft niet het gewenste resultaat gehad. Afgelopen nacht is er opnieuw een update uitgevoerd, zo meldt het ministerie. Het is nog onbekend of die wel het gewenste effect heeft gehad.

Geen antwoord
De politie Oost-Nederland beantwoordt zelf geen vragen over de communicatieproblemen en verwijst door naar het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Woordvoerster Julia Rademaker van minister Grapperhaus wil niet ingaan op ‘losse incidenten’ en heeft het over ‘aanloopproblemen'.  ,,In de beginfase zullen bepaalde functionaliteiten niet werken tot de instellingen zijn geoptimaliseerd.”

Een bron binnen de politie meldt aan deze krant dat de problemen op het platteland groter zijn. Maar volgens Rademaker speelt het euvel niet alleen in Oost-Nederland, maar in heel het land. Het is nog onduidelijk of het gaat om een probleem met de dekking van het nieuwe netwerk, of alleen de bereikbaarheid van de portofoons.

Teams
Volgens het ministerie zijn speciale teams in alle meldkamers actief om de lancering te begeleiden: technici, beheerders en specialisten. ,,Zij registreren alle meldingen en klachten, beoordelen en analyseren die en lossen mogelijk problemen op’’, aldus de woordvoerster. ,,Er zijn her en der al problemen opgelost.”

Politievakbond ACP stelt bij monde van woordvoerder Gerrit van de Kamp druk bezig te zijn met de problemen rondom het nieuwe C2000. Volgens hem is het ministerie druk bezig met het zoeken naar oplossingen.

Brandweer
Niet alleen de politie ondervindt problemen. Ook brandweer en ambulancedienst gebruiken hetzelfde communicatiesysteem. Ook daar wordt geklaagd over de verbindingen. Bij incidenten moet alle portofoonverkeer over hetzelfde communicatiekanaal. Als dat ‘volloopt’ en brandweermensen de meldkamer niet kunnen bereiken, moeten ze telefonisch contact zoeken.

Een woordvoerster van de brandweer meldt: „We hebben last van portofoons die niet werken, uitvallen of haperend geluid weergeven. Uitzetten en weer aanzetten helpt in de meeste gevallen.”

Frustratie
Acute veiligheidsproblemen zijn nog niet ontstaan, zegt de woordvoerster. „Maar soms zorgt het wel voor frustratie. Wij gebruiken C2000 bijvoorbeeld om informatie over branden door te geven, of om extra hulpdiensten op te roepen. Het moet dus gewoon werken.” De brandweer gebruikt communicatie via tablets als alternatief.

Harold Schuil & Arjen ten Cate 04-02-20, 07:00 Bron: de Stentor

Offline Bernt

 • Top Lid
 • ****
 • Berichten: 1765
Re: Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op
« Reactie #2 Gepost op: 4 februari 2020, 10:15:41 »
Alle regio's hebben er last van.

Offline IkWilbert

 • Gevorderd Lid
 • ***
 • Berichten: 512
Re: Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op
« Reactie #3 Gepost op: 4 februari 2020, 11:09:23 »
Alle regio's hebben er last van.

Bedankt voor de informatie.

opabert

 • Gast
Re: Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op
« Reactie #4 Gepost op: 4 februari 2020, 11:21:06 »
Gebruiken regios de oude portos of nieuwe Hytera portos?

Offline Bernt

 • Top Lid
 • ****
 • Berichten: 1765
Re: Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op
« Reactie #5 Gepost op: 6 februari 2020, 10:13:49 »
Gebruiken regios de oude portos of nieuwe Hytera portos?

Er zijn geen Hytera portofoons in gebruik... Sepura wel.

Alleen het C2000 systeem is van Hytera.

opabert

 • Gast
Re: Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op
« Reactie #6 Gepost op: 6 februari 2020, 11:01:24 »
Nieuw uo to date hightech netwerk met oude haperende portos?
Tijd voor vervanging en binnenkort een partij ouwe Sepuras voor Ham radio beschikbaar :)

(humor)

Offline Tom-

 • Gevorderd Lid
 • ***
 • Berichten: 423
Re: Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op
« Reactie #7 Gepost op: 6 februari 2020, 11:03:25 »
Die Sepura's zijn juist de nieuwe porto's van de politie.

opabert

 • Gast
Re: Haperende portofoons: Twentse agenten mogen niet alleen de straat op
« Reactie #8 Gepost op: 6 februari 2020, 12:42:33 »
Nieuwe sepura portos  haperen op een nieuw hytera netwerk  ;) ;)