Auteur Topic: Het Scheveningse baken op 70cm is weer terug  (gelezen 1996 keer)

0 leden (en 1 gast) bekijken dit topic.

Offline Johan Beck

  • Moderator
  • *****
  • Berichten: 15124
  • Scheveningen
    • Frequentiedatabase
Het Scheveningse baken op 70cm is weer terug
« Gepost op: 27 mei 2017, 09:10:44 »
Het Scheveningse baken op 70cm is weer terug. PI7CIS was de laatste maanden uit door groot onderhoud. De oscillator was niet meer stabiel en hierdoor zond het baken vaak een paar kiloHertz te laat in frequentie uit. Inmiddels heeft Henk (PA0C)  het baken opnieuw opgebouwd. “Het was merkbaar dat de elektronica écht op was door de invloed van het zoute water”, laat Henk desgevraagd weten aan Hamnieuws.

“Ik heb er nu een aan 10MHz gelockte oscillator ingebouwd. Daarmee is de drift opgelost en het belangrijkste deel vernieuwd. Ook is er een nieuwe stuurtrap in gekomen. Die was flink geoxideerd en zat vol met zoutaanslag. De eindtrap zag er nog redelijk uit en die heb ik goed schoongemaakt. Het geheel is opnieuw afgeregeld en kan er (hopelijk) nu weer een paar jaar tegen.”

Het baken is te beluisteren op 432.416 MHz (CW) en zendt uit met horizontale polarisatie. Er wordt gebruik gemaakt van een dipool met West-Oost als hoofdstraalrichting. Het uitgangsvermogen bedraagt circa 75 Watt. Meer informatie over de PI7CIS-bakens is te vinden op de website van PA0C. In de toekomst wil Henk nog aanpassingen doorvoeren zodat het stralingspatroon naar het zuiden ook beter wordt.

https://www.hamnieuws.nl/baken-pi7cis-weer-terug-op-432-416-mhz/
http://www.pa0c.nl/Pi7cis/pi7cis_vhf_beacon.htm