« Gepost op: 17 mei 2010, 00:12:48 »
FM-frequenties verstoren communautaire vrede
Vlaamse en Franse gemeenschap niet op dezelfde golflengte wat betreft de FM-frequenties.
Het gebruik van de FM-frequenties in Brussel verzuurt de relaties tussen de Franse en de Vlaamse gemeenschap. Vooral Franstalige radiozenders veroorzaken storingen op Vlaamse frequentie. Vlaams mediaminister Ingrid Lieten (SP.A) kaartte het probleem woensdag aan tijdens het vragenuurtje in het Vlaams parlement.
Franstalige radiozenders die vooral in Brussel Vlaamse radiofrenquenties storen, het is een oud zeer. Ondanks Vlaams protest tegen de Franstalige frequentieverdeling en onderhandelingen legt de CSA (de Franstalige mediaregulator) de Vlaamse bezwaren naast zich nee. Dat zei Vlaams mediaminister Ingrid Lieten (SP.A) woensdag tijdens het vragenuurtje in het Vlaams parlement.
Die Vlaamse bezwaren op de Waalse frequentieverdelingen zijn gebaseerd op berekeningen van Vlaamse radioingenieurs. Maar wat is nu gebleken tijdens recente onderhandelingen ?
“Als je de discussie rationeel wil voeren,” zegt Ingrid Lieten, “dan blijkt dat er een verschil is in de berekeningswijze en de databankgegevens die gebruikt worden om de storingen in te schatten. Onze ingenieurs gebruiken andere gegevens dan de CSA.”
Maar daarmee is het probleem van de stoorzenders nog lang niet van de baan. "Zolang de twee gemeenschappen niet tot een vergelijk komen", zegt minister Lieten, "ben ik dus verplicht om telkens naar de Raad van State te stappen om tegen de Franse frequentieverdeling in beroep te gaan."
“We blijven op die twee benen lopen. Langs de ene kant de juridische procedures. Langs de andere kant blijven we investeren in de dialoog om toch tot een eenvormige manier te kunnen komen om de storingen in te schatten,” sluit Lieten af.
Gelogd3771 - -1
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)