Auteur Topic: London: the place to be... and to scan  (gelezen 2791 keer)

0 leden (en 1 gast) bekijken dit topic.

Offline Mark Schutte

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1569
London: the place to be... and to scan
« Gepost op: 5 augustus 2012, 19:26:57 »
Tijdens de vakantie naar Londen heb ik ook de icomR20 meegenomen om in de rustige uurtjes uit te zoeken of er nog wat te beluisteren is daar. We hadden een mooie locatie, nabij Victoria station, maar het appartement lag net beneden straatniveau, niet echt een ideale luisterplek dus.

Helaas is zo'n 75% van alles wat in Londen door de ether gaat al digitaal. Alle hulpdiensten maken natuurlijk gebruik van tetra (Airwave). Speciaal voor de Olympics is nog een tijdelijk tetranetwerk operationeel, Apollo genaamd. De London Underground heeft ook een eigen tetranetwerk in gebruik.
Security en personeel bij grote toeristische attracties als de Tower Bridge, div. musea en warenhuis Harrods maakt allemaal gebruik van digitale mototrbo duplex netjes. Ook fietskoeriers en veel winkelbeveiliging (shopwatch) gezien met deze porto's.

Tussen al het digitale geweld is er toch nog aardig wat analoog te beluisteren. Voornamelijk op onderstaande bandjes:
139 - 140 Mhz  - London Buses - een groot mpt trunkingnetwerk  (zie http://www.radioreference.com/apps/db/?sid=5602 voor alle frequenties)
162 - 168 Mhz - Veel bedrijven, waaronder taxi's, koeriers en een enkel beveiligingsbedrijf (bijna alles duplex)
178 - 181 Mhz - Fleetcomm (een soort traxys) o.a. gebruikt door taxibedrijven
440 - 457 Mhz - Diverse bedrijven Taxi's en veel portofoongebruik in winkels. Ook enkele kleine private mpt trunkingnetjes.

Hier zijn enkele fragmenten te beluisteren:
164.7875 - mogelijk Traffic Wardens
178~181 Mhz - Fleetcom MPT trunkingnetwerk
139.95625 - London Buses MPT trunkingnetwerk
441.6500 - Traffic Wardens
165.0750 - Waarschijnlijk een koeriersbedrijf

Op grote stations liep personeel van National Rail & Greater Anglia met analoge Kenwood portofoons, helaas geen frequenties kunnen scoren. Voor het wegwijs maken van alle "Olympics visitors" waren op alle metrostations stewards aanwezig, ook deze hadden analoge porto's in gebruik. Van de Games heb ik op de scanner niets meegekregen, deze spelen zich voornamelijk af rondom Stratford net buiten Londen

In de UK is het bezit van  een scanner niet verboden, maar officieel mag men alleen luisteren naar zendamateurs, radiostations en weerberichten ::)
http://stakeholders.ofcom.org.uk/enforcement/spectrum-enforcement/guidance