Het Scannerforum

Scanners, Ontvangers en Zendapparatuur => Algemeen => Topic gestart door: hamclassics op 1 december 2008, 00:30:36

Titel: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 1 december 2008, 00:30:36
Op dit forum zie ik veel mensen die al erg lang met deze hobby bezig zijn , waar ik mezelf ook onder reken .
Nou denk ik dat iedereen wel een herinnering heeft aan iets heel grappigs,spannends,zeldzaams,vreemds etc. wat hij gehoord heeft.
Het leek me dan ook wel leuk om dat hier met elkaar te delen ?.
Nou hoor ik uiteraard het spits af te bijten maar gezien het tijdstip wou ik dat nu maar even achterwege laten en dit een andere keer doen.
Ferry
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Henri le Beau op 1 december 2008, 07:22:13
Leuk topic  :P ik heb wel wat. Vele jaren terug stond ik 'ns een dag op Leeuwarden in de landing. Het was winter, stervenskoud n er vloog niks. Maar goed, als echte spotter (toen) bleef ik staan tot het bittere eind en jawel, in de middag ging de scramble eruit. UHF scanners waren er nog niet f ze waren heel duur, in ieder geval moest ik het doen met zo'n klein VHF airband radiootje die aan de binnenzijde dermate verkloot wat dat je er goed UHF spiegels mee kon pakken. Op dat radiootje hoorde ik de scramble communiceren met Bandbox en een onderschepping uitvoeren. Na enige tijd kwamen de kisten weer terug en keerde ik bevroren naar huis terug.

Een maat (ook een spotter) werkte destijds bij Bandbox en in het weekend vertelde ik hem over mijn treurige dag langs de baan maar ook over de scramble. Hij vertelde dat de maandag erop aan zijn collega's die hem er fijntjes op wezen dat dit een A scramble was geweest met 2 Russische Bears als target. Volledig verbijsterd waren ze over het feit dat dit te horen was geweest op een radiootje van 25 gulden  :P
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 1 december 2008, 09:29:32
Mooi verhaal, zo zie je maar hoe we verpest zijn tegenwoordig met al die moderne dozen.
Oke ik heb veel bijzondere dingen gehoord maar zal met de oudste beginnen.
Zoals ik meen ik onder voorstellen al had gemeld , ik had voor mijn dertiende verjaardag een wereld ontvanger uitgezocht en gekregen, al wist ik totaal niet wat ik er mee kon en had ik op dit gebied ook helemaal geen ervaring ik MOEST hem gewoon hebben omdat het er erg spannend uitzag en ik vermoed toch dat deze hobby "aangeboren" is.

Afijn de wereldontvanger had wat korte golf bandjes (zonder ssb) en een AIR band en een PSB (public service/vhf) band.
Ik had het apparaat nog maar een paar dagen en zoals elke avond zette ik hem aan en begon over alle banden te draaien , ik had geen idee wat ik kon ontvangen en waar ik moest zoeken.
Op een gegeven moment hoorde ik op de psb band paniekerige communicatie !.
Ik had al snel door dat het poitie was en dat het niet gering was wat daar aan de hand was ,want er werd geschoten en vielen gewonden en erger en ik ben snel mijn vader gaan roepen om te laten horen .
Samen zaten we met bonzend hart te luisteren hoe de politie in gevecht was met een grote groep op het oude binnenhaven terrein in Rotterdam zuid.
Omdat we er niet zo ver vandaan woonde was de drang groot om te gaan kijken maar dan konden we niet meer luisteren.
Ook werd het TE gevaarlijk toen de agenten doorgaven dat men handgranaten naar de dienders gooiden en dat er vele agenten gewond en dood waren en ook de brandbommen vlogen in het rond.
We hebben samen zeker een uur of 2 met een wisselend gevoel van o wat erg en dan weer o wat spannend (laatste overheerste) zitten luisteren en toen werd het wat rustiger en kwam er een stem ineens een rustig klinkende stem in de lucht met de mededeling...... Heren allemaal heel erg bedankt voor uw medewerking dit is EINDE OEFENING  :)

We hadden dus de hele tijd op een mobiele eenheid kanaal naar een oefening zitten luisteren !.
Deze gebeurtenis is denk ik wel heel erg bepalend geweest voor de rest van mijn leven want sindsdien ben ik de grootste sensatiebak van Rotterdam geworden  ;)
Ferry
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: counterstrike op 1 december 2008, 11:07:06
Leuke topic.

Ik zou wel een boek kunnen schrijven, maar n van de hoogtepunten is het volgende verhaal. Op een zaterdagochtend ergens in de jaren 90 hoor ik op n van de bekende Alex kanalen een bericht voor alle wagens dat ze moeten uitkijken naar een grijze Renault 5 Turbo met Frans kenteken. Bij aantreffen geen actie maar een bericht aan de meldkamer. Een nieuwsgierige medewerker vraagt wat er mis is met betreffende auto, en het blijkt dat deze auto in zijn reservewiel de nodige verdovende middelen vervoert.

Die middag lever ik bij een plaatselijke krant enkele foto's af, ik was in die tijd werkzaam als freelance persfotograaf. Als ik weer in de auto stop hoor ik op het kanaal van de plaatselijke politie een auto van gemeentepolitie Amsterdam met een typisch roepnummer assistentie vragen op een plek waar ik hemelsbreed 3 kilometer vandaan zat.

Daar aangekomen zie ik een rij van 5 auto's in de berm staan, ik pak mijn camera en schiet alvast een paar overzichtfoto's. Op dat moment komen er twee mannen uit de groep naar mij toelopen, n van hen spreekt mij aan en voor dat ik kan reageren grist nummer 2 de camera uit mijn handen. Als commentaar krijg ik te horen dat ook ik zo mag plaatsnemen in een surveillanceauto.... Als ik sta te wachten zie ik in het midden van de rij auto's een grijze Renault 5 Turbo met frans kenteken.

Ik had inmiddels een goede band opgebouwd met een groot aantal dienders, die ik steevast voorzag van een foto waarop ze te zien waren. In de surveillanceauto heerst een lacherige stemming dat ik mee moet, ze hebben zelf nog geen idee wat er aan de hand is en ik hou me van de domme.

Het toeval wil dat mijn vader die dag hulpofficier van Justitie was en de voorgeleidingen moest doen van de verdachten. Ook hij was op zijn zachts gezegd verbaasd om mij op het bureau aan te treffen. Na de offici le plichtplegingen zie ik de groep uit Amsterdam (AT) overleggenmet mijn vader, mijn camera is duidelijk het middelpunt.

Vlak daarna wordt ik uitgenodigd om even met ze te praten, ze proberen uit te vissen wat ik weet en dat vertel ik hen ook. Dan komt hun kant van het verhaal, deze aanhouding maakte onderdeel uit van een grote zaak waar men al lang aan werkte en waar nog meer aanhoudingen zouden volgen. Publicatie van mijn foto's zouden een ongewenst effect kunnen hebben op het verloop. Zonder ook maar een moment te twijfelen sta ik mijn rolletje af, met de afspraak dat ik afdrukken krijg voor de krant van foto's die ook op het rolletje stonden maar niks met deze zaak te maken hadden, en als het geheel was afgerond wou ik alsnog mijn rolletje terug.

Dat laatste is ook gebeurd, sterker nog men had ze ook al voor me afgedrukt.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 1 december 2008, 11:21:05
mooi peter hahaha.
Ik ben in de tijd dat scannerrijden voor mij belangrijker was dan slapen ook enkele keren in van die benarde posities terecht gekomen en zelfs is er een keer door een slimme diender mijn scanner (sbe optiscanner destijds) uit de auto gehaald en in beslag genomen  :)
ferry
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Freebird op 1 december 2008, 14:55:50
Niet zo zeer iets spannend dat ik gehoord heb, maar ik kan je zeggen dat ik toen gezweet heb van de spanning.

Hier in belgie is scanner luisteren al helemaal uit den boze.
Maar ik doe het al jaren, maar ook de cb band heb ik gewerkt vroeger.
En in de wagen had ik toen 2 cb's staan een FM om mee te praten en een AM om mee te
vossen jagen...Lang verhaal inkorten..tegengehouden door politie en bon voor het niet hebben van de nodige vergunning... Deze had ik toen niet betaald ;-) ach ja je bent jong.

Lig ik in de namiddag te luisteren naar de scanner hoor ik mijn naam en adres.
genteresseerd waar het over gaat hoor ik ongeveer tegelijk de deurbel gaan.
Ik draai het volume van de scanner iets hoger (om toch iets te horen, scanner stond op de slaapkamer) en loop naar de deur en zie tot mijn grote schrik....dat de mannen daar al staan.
Of ze even binnen mogen ( ik kon natuurlijk niet meer terug) en laat ze binnen.
De heren zetten zich aan de tafel en ondertussen werdt het drukker en drukker op de ingestelde kanalen van de scanner. Of  ik al een vergunning heb voor de cb en waarom de boete nog niet betaald was.

Gelukkig zeiden ze niks over de scanner die daar liep af te lopen als een gek.
Hebben ze het niet gehoord of niet willen horen weet ik niet,
Maar kan je zeggen dat ik het bijna in mijn broek deed toen.
Alain
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 1 december 2008, 15:15:19
Ik heb een soortgelijke ervaring  :)
Ik had in 1978 voor zeer veel geld de allernieuwste sommerkamp am/ssb 27 set gekocht, nieuw in de doos.
Ik kon echter niet wachten totdat ik thuis was en heb hem op het adres waar ik hem gekocht had direct in de auto aangesloten.
# km hier vandaan zat ik trots met wat cb vrienden te testen hoe het werkte en reed er een politieauto achter me die me met de microfoon in de hand hadden zien zitte.
Ben aangehouden en het apparaat werd in beslag genomen (10 minuten na aanschaf) en ik werd een uurtje of 3 in een politiecel opgesloten en mij auto totaal onderzocht.
Ik werd veroordeelt tot een boete van ik meen 700 gulden welke ik dus ook nooit betaald had.
Na een hele poos ook de deurbel , 2 grote agenten van de parket dienst kwamen de boete innen .
In een stuk van de kamer net achter een klein muurtje stond echter een kast helemaal volgestapeld met 27mc, 2 meter en ga zo maar door en destijds zat ik met een groepje vrienden te piraten net boven 2 meter en dat stond aan .
Gelukkig werd ik in de tijd dat de agenten binnen waren niet opgeroepen, maar spannend was het zeker.
Doet me direct denken aan een gebeurtenis in het ouderlijk huis wat ook niets met ontvangen en scanners te maken heeft maar goed.
Ik had een klein 3 meter zendertje met een ecc82 buisje opgebouwt op een stuk aluminium kabelgoot.
Op een dag was ik het ding een beetje aan het afregelen en was tijdens het afregelen enkele malen prima te ontvangen op de tv van mijn ouders.
Op een geven moment hoorde ik wat voor de deur en stond er ineens een politieauto pal voor de deur geparkeerd.
Ik ben zo geschrokken dat ik in de achtertuin de zender kompleet vernield heb .
Omdat er niet aangebelt werd was ik er van overtuigd dat ik hier goed aan gedaan had en dat dit mijn redding was geweest.
De politie auto was na 2 uur pas weer weg echter een dag later kreeg ik te horen dat de overbuurvrouw jarig was en dat de politieauto bij haar broer hoorde die in diensttijd toch even op bezoek was gekomen.  :)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Sigint op 1 december 2008, 20:57:50
Ook ik kan inmiddels een boek schrijven over mijn ervaringen. :)
In 1975 werd ik door de toenmalige NOS ingehuurd voor het onderscheppen van de communicatie
bij de treinkaping in Wijster.
Ik heb daar twee weken in de vrieskou vanuit een onderkomen vlakbij de trein gezeten.
Helaas keek ik ook een aantal dagen naar de vermoorde machinist door de restlichtversterker.
S' nachts kon ik de acties volgen van de speciale teams.
Omdat het terrein hermetisch was afgesloten van de buitenwereld heb ik ook de gemaakte beelden dagelijks voor de N.O.S. naar buiten gesmokkeld.
Ik maakte gebruik van een Arthur Bauer 2 kanalenscanner en een VHF/ UHF ontvanger
van Radioshack (Tandy).
Voor de communicatie had ik de PTT mobilofoon en de accu uit de mercedes gesloopt.
Dit alles kilometers door sloten en greppels in camouflage-kleding richting trein gezeuld.
Op een maandagochtend heb ik me naar huis laten rijden door een chauffeur om te douchen
en snel mijn Sinterklaascadeautjes uit te pakken. :)
Tevens voor mijn cameraman ook schone kleding en eten mee teruggebracht.
Dat was mijn eerste treinkaping ervaring.
Later volgde er nog 1 , daarna nog drie spraakmakende ontvoeringen van nabij gevolgd voor een landelijk dagblad.
De meer recente acties hou ik nog even voor mezelf. ;)
Bye.
Sigint.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: counterstrike op 1 december 2008, 21:04:19
Mooi verhaal Sigint ! Op het scannermuseum kun je overigens nog een afbeelding vinden van de ontvanger uit jouw verhaal:
http://scannermuseum.dotnet-services.nl/historie.html (http://scannermuseum.dotnet-services.nl/historie.html)

Er zijn er vele tientallen van verkocht aan hoofdzakelijk journalisten en persfotografen. Prijs zo'n 1500(!) gulden per stuk, maar wel met levenslange garantie... Later kwam een exemplaar waarmee twee kanalen tegelijk konden worden beluisterd, de MKE20. (bron: Scannermuseum)

Dat waren nog eens tijden, wat mij intigreert is hoe jullie in die tijd aan de frequenties kwamen. Vandaag de dag zijn er mooie hulpmiddelen voor, maar in die dagen zal dat anders zijn gegaan.

Groeten,
Peter
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 1 december 2008, 21:15:12
Wow !!!
Vraag ik me af in welke functie je daar was als ik denk freelancer en of je daadwerkelijk wat ontvangen heb en ook de 2 kanaals scanner boeit me , ik ken er erg veel maar die ben ik nog nooit tegen gekomen ?
Ferry
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Sigint op 1 december 2008, 21:27:35
Nog wat aanvullende info voor de vragenstellers.  ;)
De Arthur Bauer bak was een houten bak met mechanische drukswitches erop.
Je kon daar de onder en bovenband op instellen.
Ze zaten op het toenmalige kanaal van de Gempo Assen.
Ding kostte heel veel geld voor toen, scanners bestonden nog niet.
De Telegraaf had ook 1 exemplaar.
De Radioshack ontvangers hadden we vanuit Amerika laten invliegen evenals de restlichtversterker.
De speciale teams zaten toen op de 171.710 Mhz.
Ze hadden toen maar 1 freq. dus dat was makkelijk.
Van die freq. heb ik nog veel plezier gehad bij latere acties.
Die was nog bij niemand bekend toendertijd.
Bye.
Sigint.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: counterstrike op 1 december 2008, 21:41:45
Je heet natuurlijk niet voor niks Sigint: http://nl.wikipedia.org/wiki/SIGINT (http://nl.wikipedia.org/wiki/SIGINT)  :)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: BerendBotje op 1 december 2008, 21:47:27
Geweldig verhaal Sigint. Toevallig met Bert van D in de greppel gelegen?   ;)

http://scannermuseum.dotnet-services.nl ... rrijk.html (http://scannermuseum.dotnet-services.nl/luisterrijk.html)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: counterstrike op 1 december 2008, 23:01:52
Een ander verhaal dan maar.

Als de digitale scanners hun opmars beginnen en de RAM zich in zijn hoogtij dagen kom ik via datzelfde blad in contact met een aantal gepassioneerde lotgenoten in mijn regio.

Ik ben de koning te rijk met mijn Realistic 8 kanaals computerscanner, die natuurlijk prompt na aanschaf een zoekfunctie krijgt  :| .

In die dagen moet ik in Breda zijn en heb besloten die dag een positieve wending te geven door even langs Jacobs te gaan. Ik raak in gesprek met een verkoper die dusdanig enthousiast wordt van mijn verhalen dat hij mij achter de desk uitnodigt en plaatst achter de onbereikbare Icom R7000 op een disconne.

Ik neem hem mee door frequentie wonderland en weet nog steeds hoe ik me achter die afstemknop van meer dan 3000,-- gulden voelde.

Vandaag de dag zijn de zaken veranderd en heb ik mijn eigen Icom R7000 die ik koester, mede door zijn nog steeds onge venaarde ontvangst (persoonlijke mening & ervaring), maar ook best wel dit stukje nostalgie van die dag waar ik nog regelmatig aan denk als ik de power knop indruk  :)

Groeten,
Peter
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: BlackBox op 5 december 2008, 14:10:19
Wat mij betreft mag dit uit de kletshoek, dit zijn de krenten in de pap waar elke luisteraar van smult!
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 5 december 2008, 14:17:55
Geen bezwaar tegen .
Ik had het expres hier neergezet omdat het eigenlijk naar mijn idee niet echt aansloot bij andere zaken.
ferry
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Jordy A te C op 5 december 2008, 17:22:01
Zeker weten, dit is geen klets praat maar echt leuk om te lezen en te delen natuurlijk!

m.vr.gr.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Lord Flashheart op 5 december 2008, 18:04:18
Het meest bijzondere.

Tja, das een moeilijke.
Ik luister practisch alleen luchtvaart maar ook daar zijn er bijzondere dingen te noemen.

Dan kan ik bijvoorbeeld meerdere QRA's noemen en eentje in het bijzonder dat ik het zag gebeuren boven mij hoofd.
Altijd toch wel spannend als er een A-Scramble gaande is.
Dat een A-scramble ook anders kan eindigen was ook wel duidelijk met de Cessna niet zo heel lang geleden boven Friesland vloog met de vlieger die bewusteloos was..je hoort de machteloosheid van zowel Bandbox als de Vliegers van de QRA als toen de Cessna plofte in het water. Of dit nu bijzonder is weet ik niet, maar om te zeggen dat het nu leuk was om te horen dat ook weer niet..beetje nare nasmaak.
Helemaal erg vond ik het om te horen hoe een STING flight bij cornfield tevergeefs naar hun maatje riepen. en niet lang erna ook via Guard de oproepen kwamen naar die ene STING.. die oproepen werden nooit meer beantwoord.
Dat zijn momenten die helaas gebeuren en die ik liever niet wil horen, en het stomme is dat ik mezelf er ook op betrap. Als het gebeurd, neem je het op en blijf je luisteren.
Het bijzondere eraan is dat je eigenlijk hoort wat later in het nieuws zal gaan komen, dat geldt natuurlijk niet alleen voor de luchtvaart maar voor elke heftige gebeurtenis die te horen is over de ether. Ik zal ook nooit meer vergeten dat ik mijn ouders vertelde dat ik nogal heftige berichten hoorde op kanaal van Brandweer Volendam tijdens een oudjaar nacht. Eerst niet geloven maar toen kwamen de berichten op het nieuws...Damn!
Ook de B-52's die in 2003 over Nederland kwamen vol beladen en uren later leeg terug naar Fairford. Bijzonder niet dat het de B-52's waren, maar je kon ze zien en je zag dus feitelijk een deeltje van het wereldnieuws over je heen komen. Ik vond dat persoonlijk een vreemde gewaarwording.
Mooi en wellicht bijzonder om te horen is hoe een mega formatie van vliegtuigen inchecken op een frequentie, mijn hoogte punt daarin is toch wel een 15 ship op Volkel toren tijdens een van de open dagen. Dat ging maar door!

In Afghanistan had ik mijn scanner ook bij me, wat ik daar hoorde waren dus practisch allemaal kisten die een oorlogszone in gingen.
Een paar keer heb ik op de Ops freq gehoord "Show of Force Authorized" , Dan gaan er wel wat rillingen over me heen.
Dit is dus de real stuff, er zijn dus mensen op de grond die ons (F-16's)  nodig hebben. Hier doen wij onderhoudsmensen het voor. Zorgen dat de kisten klaar staan om in actie te komen en er voor te zorgen dat wij die Show of Force kunnen waarmaken. Ik maakte daar deel van uit, het feit dat ik sleutel aan die kisten maar ook hoorde (hobby technisch) dat ze ingezet werden Dat vond ik zeer bijzonder.

Dus als je mij vraagt wat is het meest bijzonder wat je hebt gehoord denk ik toch dat mijn antwoord is : "Ramit 13, Show of Force is Authorized"

Grtz
Joost
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Mark Schutte op 5 december 2008, 19:28:48
Citaat van: "BlackBox"
Wat mij betreft mag dit uit de kletshoek, dit zijn de krenten in de pap waar elke luisteraar van smult!

Als "virtueel directeur" van het scannermuseum ben het daar natuurlijk helemaal mee eens... sluit perfect aan bij de luisterrijke verhalen :)
(Wie zijn verhaal daar onder wil brengen laat het maar even weten)
Het meest bijzondere wat ik gehoord heb in al die jaren? pfff Er was zoveel; de achtervolgingen van de Amsterdamse politie zorgden altijd voor spannende momenten. De krakersrellen uit de jaren 80 waren ook altijd zeer bijzonder om op de scanner te volgen. Maar ik denk dat de Bijlmerramp die ik van vrij nabij meegemaakt heb toch de meeste indruk heeft gemaakt en niet eens zozeer vanwege de radiocommunicatie (waarvan ik al niet eens precies meer weet waarnaar ik toen geluisterd heb) maar vooral het hele scenario en alle hectiek van de vuurzee van een brandende flat en de geur van kerosine in het donker.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 5 december 2008, 21:39:37
zo heb ik met het het twintower drama veel zitten luisteren via een milair chatroom ik meen op yahoo.
heel toevallig had ik dat een paar dagen er voor gevonden maar was niet veel te beleven.
Toen het nieuws bekend werd ben ik daar nog eens terug gegaan en heb van vrij kort na de aanvallen alles zitten volgen wat vanuit de states doorgestuurd werd in die room.
unieke was nog dat 1 streaqm rechtstreeks uit de tower van edwards afb kwam.
helaas is de chatroom na enkele dagen , opgeheven en ik denk in opdracht van de overheid daar.
Maar het is inderdaad raar dat je hoort dingen en beleef emoties die je helemaal niet wil maar je kan het ook weer niet uitzetten.

Ik zal even gaan informeren of men deze topic kan verplaatsen naar ik denk algemeen ??
ferry
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Johan Beck op 5 december 2008, 22:12:45
Citaat van: "hamclassics"
Ik zal even gaan informeren of men deze topic kan verplaatsen naar ik denk algemeen ??

Kijk voor de gein eens even waar het nu staat  ;)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 5 december 2008, 22:15:44
kijk dat is nog eens surrevies.
bedankt johan
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: counterstrike op 5 december 2008, 22:22:35
Dat zijn momenten die helaas gebeuren en die ik liever niet wil horen, en het stomme is dat ik mezelf er ook op betrap. Als het gebeurd, neem je het op en blijf je luisteren. (joost)

Maar het is inderdaad raar dat je hoort dingen en beleef emoties die je helemaal niet wil maar je kan het ook weer niet uitzetten. (hamclassic)

Enige jaren geleden kreeg ik via een vrouwelijke kennis een viertal C90 cassettebandjes toegespeeld met opnames van de crash van de  El-Al in de bijlmer. Dez waren afkomstig van haar EX. Ikzelf was op die dag 2 uur eerder geland op Schiphol en zat te eten bij mijn ouders. Deze opnames zijn op twee sporen gemaakt (2 xscanners) vanaf het eerste moment dat het toestel in de problemen komt. Ik heb ze maar 1x beluisterd en wat mij het meest is bijgebleven is de kreet van de piloot en de reacties van de surveillerende politiemensen in Amsterdam Zuidoost die het zien gebeuren.

Het is inderdaad een vreemde sensatie, je bent op dat moment (oor)getuige van een vreselijk moment, maar jij hoort dat wel! Het moment van ongeloof, maar je weet dat het een uniek moment is en je blijft luisteren.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Alwin op 5 december 2008, 23:06:51
Het meest bijzondere dat ik via de scanner heb gehoort , is toch wel de communicatie rond de vuurwerkramp in Enschede. zoveel matriaal er die kant uit ging vanuit het hele land en de communicatie ter plaatse , complete chaos. heb uren achter elkaar zitten luisteren , gingen ook afschuwlijke dingen door de ether. En verder een aantal jaren geleden hadden ze een klopjacht op een stel overvallers die daarvoor een woning hadden overvallen. op een gegeven moment was het stel een woonwijk in almelo ingevlucht , hierop zetten de politie alle toewegen af , heeft uren geduurd. Dat soort dingen blijft je altijd bij.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: exLid057 op 5 december 2008, 23:11:47
Citaat van: "Alwin"
Het meest bijzondere dat ik via de scanner heb gehoort , is toch wel de communicatie rond de vuurwerkramp in Enschede. zoveel matriaal er die kant uit ging vanuit het hele land en de communicatie ter plaatse , complete chaos. heb uren achter elkaar zitten luisteren , gingen ook afschuwlijke dingen door de ether. En verder een aantal jaren geleden hadden ze een klopjacht op een stel overvallers die daarvoor een woning hadden overvallen. op een gegeven moment was het stel een woonwijk in almelo ingevlucht , hierop zetten de politie alle toewegen af , heeft uren geduurd. Dat soort dingen blijft je altijd bij.

Ja de communicatie van de vuurwerk in Enschede ik vergeet het nooit meer, vooral dat er zo veel er heen ging en open wat gepiept, ook op anderen netwerken was het druk druk, om nooit meer te vergeten..
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Spine24 op 5 december 2008, 23:12:55
Van mij mag dit topic ook sticky.  ;)

Ik sluit me een beetje bij Joost aan vwb de Cessna. Ik heb de intercept vanaf take off tot landing meegemaakt. Eerst al adrenaline als Bandbox begint te roepen: Alpha Scramble.
Eerste gedachte is dan weer een commloss ergens boven den lande.
Toen ik op een gegeven moment te horen kreeg wat het target was en waarom, kreeg ik hetzelfde gevoel wat meer mensen hier omschrijven.

Nu kon ik an de radial and ranges precies uitmaken waar de bewust Cessna vloog en wat zijn route was: recht over Leeuwarden heen.
Op een gegeven moment gaven de F-16's door dat de piloot voorover in zijn stoel hing en nergens op reageerde, raar gevoel kreeg ik in mijn lijf, mede omdat ik ze kort daarna visual kreeg.
Twee F-16's met full-ab in de kont hangend rondjes draaiend om de Cessna en ze kwamen letterlijk recht op mijn huis aan!
Het kistje vloog nog maar 60 knots dus de F-16's konden er niet naast hangen.
Uiteindelijk is het voor de bewoners goed afgelopen maar voor de vlieger minder.

Nu nog even een leuke:
In 1978, net als Henk, met een opgevoerd transistor radiootje bij de roller naar de rwy06 staand bij Leeuwarden. We waren met een man of 4 en allemaal zo'n radiootje in het hek gehangen.
Komt er een Starfighter de hoek om getaxied, cockpitje open, arm nonchalant op de rand.
Kist stopt, zegt die vlieger op TWR freq: "Kunnen jullie mij horen?", wij enthousiast zwaaien, hij zwaait terug en roept over de radio: "Hoi!".
Waarna hij met een enorme gehuil weer verder taxiet, geweldig.
Wij horen TWR nog net zeggen: "Say again?", vlieger: "Disregard".
 :P
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Freebird op 5 december 2008, 23:24:13
hahaha die laatste is echt mooi... :P
mooie verhalen weer..
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: maikelv op 5 december 2008, 23:27:33
Erg mooie verhalen en super om te lezen wat iedereen zo mee heeft gemaakt. Helaas luister ik te kort om echt met een indrukwekkend verhaal te komen. Alleen in de analoge tijd had ik altijd mijn handscanner aan de rand van het bed hangen afgestemt op het lokale brandweer kanaal. Was toch altijd weer spannend als dat ding midden in de nacht begon te brullen  :)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: counterstrike op 5 december 2008, 23:55:33
Tijd voor een leuke anekdote ?

Mijn oom die mij deze verslaving heeft bezorgd, had in de jaren 80 een SBE Optiscan. Op een avond zat hij te luisteren en hoorde RP Apeldoorn, dat voor hem even verderop, een man de politie had gebeld omdat hij was vast komen te zitten met zijn autoop een afgelegen bospad. Samen met zijn oudere broer, de trotse bezitter van nog een echte 4x4, gingen ze kijken. Op de plaats aangekomen werden ze aangesproken door een man die hen grif 50 gulden bood als zij hem los zouden trekken. De dame die naast hem zat was alles behalve zijn echtgenoot en hij zat niet te wachten op een bezoek van offici le instanties.

Gelukkig voor deze man vierde de handelsgeest hoogtij en gingen beide partijen tevreden naar huis, onderweg hoorde ze de surveillanceauto melden: "Aan de sporen te zien is meneer toch goed weggekomen"  ;)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 6 december 2008, 00:12:10
dan is hij letterlijk en figuurlijk goed weggekomen peter hahaha.
zo was er vroeger een periode dat de wijk spangen in rotterdam erg in trek was door franse drugs toeristen,en om dit een beetje te drukken moet je dan de drugsrunners die de franse auto's overal oppikken aanpakken.
De politie had het slim bekeken en reed met in beslag genomen franse voertuigen rond door de stad in de hoop benaderd te worden door een drugsrunner.
Ik zat op een actie kanaal te luisteren waar de communicatie plaats vond en had ook de meldkamer bij staan.
Op een gegeven moment roept er op de meldkamer een herkenbare wagen dat hij een auto met frans kenteken een stopteken had gegeven maar deze had dit genegeerd en was er vandoor gegaan en hij zat er nog achter en wou er een wagen bij .
direct roept er een wagen dat hij heel erg dicht in de buurt was .
De achtervolging ging verder en de achtervolgende agent meldde meerdere malen dat de verdachte reed als een idioot en alle verkeersregels aan zijn laars lapte.
toen melde de wagen dan het voertuig stopte maar wou toch wel weten waar die wagen nou bleef die zo dicht in de buurt zat, waarop er gemeld werd .... we staan voor u in een onherkenbaar voertuig met frans kenteken .
Ach je moet wat he als er weinig actie is  :)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: kot op 6 december 2008, 01:04:14
Hallo,

Of het meest bijzondere is weet ik niet, maar deze is mij wel erg bij gebleven.

Tijdens het scannerrijden een aantal jaar geleden was er een melding van een auto die midden op de john frostbrug  stond. (Arnhem)
Er ging een wagen die kant op…. Op een gegeven moment zei de meldkamer dat er toevallig een ambulance was gestopt bij die desbetreffende auto. Wat bleek…. Er was een vrouw aan het bevallen midden op de brug……………. En het bleef erg lang stil toen de politie gearriveerd was….. Na enige tijd (denk ongeveer 30 min) Ineens zonder aan te melden…… “HET IS EEN JONGEN!!”

Dat vond ik erg mooi om te horen………

Ik hoor jullie al denken, maar als je aandachtig zit te luisteren, en zit te wachten op antwoord, is het wel schitterend hoor...............

Groet
Remko
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 7 december 2008, 10:29:38
Ook dat zijn dingen die je wel bij blijven ja  :)
Overigens voor de duidelijkheid voor een ieder die deze topic volgt, deze topic is verplaatst naar de rubriek ALGEMEEN maar blijkbaar hier ook nog blijven hangen.
Ferry
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: PD1EU op 7 december 2008, 10:41:42
Jouw topic zit inderdaad in beide catagorieen Ferry.
Het lijkt wel of er een snelkoppeling is gemaakt.
Maar anyways,wat smul ik van deze verhalen.......heerlijk !

Ed.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Johan Beck op 7 december 2008, 10:45:10
Het onderwerp staat alleen bij Algemeen. Het stond in de Kletshoek en ik heb het verplaatst met in de Kletshoek alleen nog de verwijzing dat het dus verplaatst is, kijk maar goed. viewforum.php?f=29 (http://www.scannerforum.nl/viewforum.php?f=29)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Asterix900 op 7 december 2008, 18:18:18
Wat mij de smaak voor het scannerluisteren echt te pakken heeft doen krijgen, was een klein Commtel-handscannertje eind jaren '90. Ik had het destijds aangeschaft om er airshows mee af te schuimen. Ik woonde toen in een zeer bosrijk  :( gebied, in een zeer kalme villawijk, ver van steden, stadspolitie en brandweerkazernes verwijderd. 's Nachts godverlaten.

Tijdens een rustige nacht zat ik nog maar eens de hulpdienstfreqs. te scannen toen ik plots op het kanaal van rijkswachtdistrict Leuven een melding voor verdachte handelingen twee straten van waar ik woonde, hoorde binnenkomen. Eindelijk ook eens iets in mijn buurt! Vol spanning keek ik door het raam en zag na een tiental minuten een combi van de gemeentepolitie van een naburige zone rustig mijn straat indraaien en in de verte verdwijnen. Opeens hoorde ik buiten, in de stille nacht een resem geweersalvos en pistoolschoten. Op mijn scannertje hoorde ik dat de ploeg onder vuur werd genomen door homejackers. Bij aankomst hadden de twee agenten nog net de tijd gehad om terug in de combi te springen toen heel de voorkant en hun voorruit er moest aan geloven. De eigenaar van de woning was ook neergeschoten, zijn vrouw was de tuin in gevlucht en zich achter bomen gaan verstoppen en n van de daders was geraakt door het jachtgeweer van de eigenaar. Wat een paniek en chaos! Nog paniekerig werd het toen men hoorde dat de combi van de gemeentepolitie achterwaarts was weggestoven en nu werd achtervolgd door de vluchtende daders. Terwijl ik buiten in de verte de geweerschoten kon horen, hooorde ik op de scanner de agenten roepen dat ze door Kalashnikovs onder vuur werden genomen en ze zouden proberen de homejackers af te schudden. De wereld op zijn kop! De achtervolging duurde meerdere minuten en liep door een groot deel van het dorp vooraleer de daders afhaakten. Combi doorzeefd en agenten in shock. Wat een suspense voor een jonge luisteraars als ik!

Inmiddels was er een rijkwachtploeg ter plaatse op het eerste schietincident. Mijn hart sloeg over toen ik de scanner hoorde kraken op het kanaal van het district: "Haacht 1, asap Koeweg, ze zijn bezig!". Blijkbaar waren ze ginder binnengedrongen in een woning, de bewoners uit hun bed gesleurd en de sleutels van de Audi meegegraaid terwijl hun eerste vluchtvoertuig in brand werd gestoken. Toen de rijkwachtcombi de straat indraaide, begon alles van vooraf aan. De VW werd door riotguns en Kalashnikovs onder vuur genomen en weer hoorde ik die paniekerige stemmen in de ether die verslag uitbrachten. En weer werden de agenten achtervolgd door de nachtelijke straten en tegelijk onder vuur genomen. Ook nu konden de daders worden afgeschud door sliptechnieken. Tweede combi op een uur tijd doorzeefd. 's Morgens vroeg was er weer alarm toen een buur van het eerste slachtoffer dacht iemand met een geweer te hebben zien lopen. Ditmaal een vijftiental ploegen, speurhonden en helikopter doch vals alarm.

Die communicatie zal mij altijd bijblijven. Dat "waardeloze" scannertje heb ik nog altijd....  :)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 7 december 2008, 19:02:34
Wat zal jij op het puntje van de stoel gezeten hebben zeg.
Is maar goed dat het een handscanner was , je zou er toch niet aan moeten denken dat je tijdens zoiets naar de wc moet.
En een waardeloos scannertje ? met wat jij er op meegemaakt heb heeft dat ding je een onbetaalbare luister ervaring opgeleverd
ferry
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Asterix900 op 7 december 2008, 19:49:09
Het analoge tijdperk, dat was iets, h.

Mijn nonkel was vroeger een freelance lokale reporter in Aalst (nabij Gent) voor een dagblad in Vlaanderen. Hij vertelde mij dat hij toen (in de jaren '80) een zware CB-bak had laten ombouwen om de politie- en rijkswachtfrequenties te kunnen beluisteren. Destijds werd Belgi getroffen door geweld van de Bende van Nijvel die vlak voor sluitingstijd in Belgi warenhuizen binnenstormde en lukraak mensen doodschoten. Elke avond, na zijn werk, luisterde hij tussen 17u en 20u onafgebroken. Toen de winkels dicht waren, zette hij de boel af en ging eten. Toen was je een held als je 's avonds inkopen ging doen. Op een avond had hij nog wel prijs ook, zeker! Toen hoorde hij iets kraken en roepen als "Ze zijn daar!" en "Delhaize Aalst". Hij stoof de deur uit en was als n van de eerste fotografen ter plaatse aan de Delhaize in Aalst. Een stuk of 5 mannen, vrouwen en kinderen doodgeschoten in de winkel en op de parking. Zijn foto's heeft hij toen kunnen verkopen en nadien is hij ermee gestopt....  :(
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Outpost op 8 december 2008, 08:18:46
Ik zelf heb me een keer laten verleiden om de Politie meldkamer te bellen. Er was een overval gepleegd op een tankstation aan de Doornseweg net op de grens tussen Amersfoort en Leusden. Diverse eenheiden van de Politie waren druk bezig een gebeid af te sluiten. En al heel gauw kwam ik er achter dat ze een belangrijk stukje vergetten waren. Mijn inbreng werd zeer op prijs gesteld en beide verdachten werden konden worden aangehouden.

Dat was een van de voordelen van het analoge netwerk. De plaatselijke kennis van de scannerluisteraars. Wat scannerrijders vaak niet deden was info doorgeven. Vaak waren zij sneller ter plaatsen dan de hulpdiensten. Kleine moeite om nog een keer te bellen met de meldkamer en doorgeven wat je op dat moment ziet en hoort. Dit heb ik persoonlijk een paar keer megemaakt.

Top Topic!!!!!!!!!!!
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: counterstrike op 8 december 2008, 21:16:41
Dat verhaal van Astrix met het beschieten van de combi's doet me denken aan een avond dat ik een medelid van dit forum mij een opname die hij gemaakt tijdens goede condities ergens in de 169 MHz had ontvangen. Dit betrof ook een opname van een schietpartij en de volgende woorden zijn me altijd bijgebleven: "We zijn in ons kabinet geschoten".

Groeten,
Peter
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: hamclassics op 8 december 2008, 21:25:01
Da's toch netjes, goeie radio disipline  :)
ferry
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: dennis op 9 december 2008, 08:28:58
Ook ik kan wel een boek vol schrijven van wat ik heb gehoord.
Ik maak een top 10.
Nr.01 De moord op Theo van Gogh.
Vanaf de eerste melding was er al paniek. De gewonden mensen die het bureau op de Lineusstraat inkropen. Later de arrestatie van de dader waarbij je kon horen dat er flink geschoten werd.
Nr.02 Dance Vally  2001
Complete chaos de hele nacht.
Nr.03 Eurotop.
Het hele weekend was het rumoerig in de stad.
Ook was het de eerste grote inzet waarbij ik mee kon kijken met de beelden vanuit de heli.
Nr.04 Koninginnedag
Altijd leuk om te luisteren vooral in 2001 toen het uit de hand liep op het Centraal station.  
Nr.05 Ajax
Vooral bij huldigingen en grote wedstrijden was het altijd raak.
Nr.06 De krakersrellen
Ik woonde in de jaren 80 in de Spaarndammerbuurt en heb vaak met mijn XL50 scanner vaak tussen de opstootjes gelopen.
Het hoogte punt waren de rellen in de Schaepmanstraat waarbij een kraker overleed in een cel.
Nr.06 De taxirellen
Maanden was het onrustig in de stad.
Nr.07 Achtervolgingen
Ik heb er honderden gehoord.
Vooral in de jaren 80 was er bijna elke avond een achtervolging.
Later mocht het niet meer als de snelheden te hoog werden.
Nr.08 Een overval op een juwelier in de Beethovenstraat.
De politie stond aan beide kanten van de winkel en ze zagen hoe de winkel leeg gehaald werd.
Toen de overvaller twee stappen naar buiten deed werd hij opgepakt.
De foto’s die toen in de Nieuws van de Dag stonden waren van mij.
Nr.09 Op een gegeven moment een hoop paniek er liep een politiepaard los in de stad zonder agent.
Na een lang zoektocht werd ze gewond gevonden op de Lijnbaansgracht.
Nr.10 De Bijlmerramp
Helaas was ik die avond laat thuis en heb niet het begin meegekregen.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Spine24 op 9 december 2008, 20:45:50
Nog een leuke uit de luchtvaart:

Ergens begin jaren 80 stond er op Leeuwarden een Hunter van de station flight van Laarbruch, zo'n tweezitter.

Op een gegeven moment mocht de vrouwelijke verkeersleider van L'den een vluchtje meemaken.
Bij terugkomst lekker naar initial voor de overhead, daarachter hingen 2 F-16's die ook voor de overhead gingen.
De dame mocht oproepen voor finals:"Turning base, three greens, full stop".
En van de F-16 vliegers: "Wat is dat voor snol in die Hunter?".
Hysterische damesstem over de radio: "WIE ZEI DAT"?

We lagen over de grond van het lachen!
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Ben-Scan op 28 mei 2011, 19:47:24
Wat een heerlijk Topic! Dit topic moet weer even herleven hoor :)

Ik weet nog goed hoe ik vroeger altijd thuis naar de scanner luisterde in de 86/87 Mhz band!
Prachtig vond ik dat.

In de loop der jaren heb ik veel comms gehoord van Scrambles, Politie achtervolgingen, Grote branden, Arrestatieteams, Kustwacht operaties tot Mayday calls van vliegtuigen..
Sommige dingen die je gehoord heb blijven je altijd bij.

Vooral een aantal Mayday calls die ik gehoord heb.

Het is jammer dat die oude analoge tijd nooit meer terugkomt, hopelijk liggen er nog een aantal mooie herinneringen in de toekomst
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: bluethunder op 5 juni 2011, 13:05:02
1990 kettingbotsing op de a16 bij breda, door de mist was de ontvangst uitermate goed.

1992 bijlmerramp, achteraf besef je wat voor nieuws je live gehoord hebt.

1994 in september dacht ik, scanners staan aan zoals altijd op politie, brandweer en luchtvaart. Het gaat het ene oor in en het andere oor uit totdat op dutchmil een vrouwelijke f-16 piloot wat anders klinkt dan anders. Blijkt dat ze maar 1 vhf radio meer heeft die nog werkt en ze via De Kooy terug naar Leeuwarden wordt gedirigeerd.

2002 moord op Pim Fortuyn
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Janos op 5 juni 2011, 14:37:47
Zo'n 20 jaar geleden was ik onderhoudsmonteur van het radioverbindings gebeuren van de Nederlandse Veiligheidsdienst (bedrijf bestaat niet meer) en had ik o.a. een mobilofoon en scanner in de auto.
's Middags onderweg naar huis reed ik door een dorpje vlak bij mijn woonplaats en hoorde ik op de scanner een bericht over de diefstal van een scootmobiel in een winkelcentrum vlak bij mijn huis.
Even later vroeg een surveillantenwagen nogmaals de gegevens van het voertuig waarmee de dieven gevlucht waren en door getuigen was gezien.
Op dat moment moest ik wachten voor een verkeerslicht en het ongelofelijke gebeurde :
Aan de overkant van de weg stond de oranje Opel met het kenteken dat zojuist werd doorgegeven.
Via de mobilofoon heb ik onmiddelijk onze meldkamer opgeroepen en gevraagd of zij de politie wilden waarschuwen. Ondertussen was ik bijna in mijn woonplaats en ben ik naar het politiebureau gereden.
Ik werd gelijk naar een kamertje gebracht en het hele verhaal werd genoteerd.
Even later kwamen twee agenten binnen en kreeg ik te horen dat de dieven waren aangehouden en ik werd bedankt voor mijn optreden. Ook ontmoette ik een oudere invalide man, de eigenaar van de scootmobiel, die me huilend bedankte. De scootmobiel lag onder een deken in de auto van de dieven.
Toen ik de volgende dag op mijn werk kwam hoorde ik van een collega het verhaal van een aanhouding met getrokken pistool op de A4 vlak voor Den Haag van een oranje Opel met twee personen wat hij gezien had toen hij naar huis reed. Er heeft ook een stukje in de krant gestaan.
Een scanner berichtje om nooit te vergeten.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Ron-Zwaag op 5 juni 2011, 18:47:41
Omdat mijn vader bedrijfsleider was bij Loe Lap, DE dumphandel van Amsterdam, had ik altijd de mazzel dat ik voor heel weinig geld een scanner kon aanschaffen,ik praat over 1973.
Door de jaren heen heb ik in het Amsterdamse genoeg gehoord.

Maar wat mij is bijgebleven is de aanhouding van Christof Wackernagel en Gert Schneider, twee leden van de R.A.F, in 1977 in Osdorp. Ik had net twee weken voor de aanhouding een scrambleprint in m'n scanner laten bouwen, toen ik 's avonds tegen 22:30 paniek hoorde op de 5de freq(recheche) van de gemeente politie Amsterdam. Men was in een vuurgevecht met de twee bovengenoemde personen en op de achtergrond hoorde je het schieten. Het was alsof je een film had aanstaan, maar dan zonder beeld.

Ook de brand in hotel Polen op het Rokin was er een om nooit te vergeten. Van een rustige uitruk, naar een groot inferno met de nodige dodelijke slachtoffers.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: MTH op 8 juni 2011, 22:12:36
Heel bijzonder vond ik toch wel het zgn. ' penis verwondings incident ' uit de regio Haaglanden.
In iedergeval een melding die altijd is blijven hangen.

Marc
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: PD1EU op 9 juni 2011, 14:21:17
LOL, te pijnlijk voor details neem ik aan. ;)

-Ed
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: MR op 9 juni 2011, 14:37:08
Ik dacht dat deze 'gevoelige kwestie' zelfs ergens online terug te luisteren is. Ik weet alleen niet meer welke website dit is.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Tom- op 9 juni 2011, 20:33:54
Hier: http://scannermuseum.dotnet-services.nl/fragmenten.html
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Gaspieper op 10 juni 2011, 07:00:03
Hier: http://scannermuseum.dotnet-services.nl/fragmenten.html

Mocht je hem niet kunnen vinden  ;D
http://scannermuseum.dotnet-services.nl/museum_audio/Haaglanden_penisverwonding.mp3 (http://scannermuseum.dotnet-services.nl/museum_audio/Haaglanden_penisverwonding.mp3)
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Ron-Zwaag op 10 juni 2011, 10:32:12
Die persoon was dus mooi de lul ;D
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: MarcoP2000 op 10 juni 2011, 16:43:14
De meest heftige scannermomenten die ik heb meegemaakt was toen ik op de A16 richting Terbregseplein reed.
Vanaf de andere kant waren er net meerdere auto's uit de bocht gevlogen (Stukje van A20 -> A16 ri Brienenoordbrug) en daar mensen in n van die auto's levend zijn verbrand.
2 mensen zaten bekneld en de auto stond in brand..
Kon alles meeluisteren toen de 1ste DHV terplaatse kwam.
Op dat moment reed ik net op daar aan de andere kant van de rijksweg en zag de dikke rook...

Vreselijk hoe tekeer de agenten gingen...die 2 agenten zagen hoe deze mensen levend verbrandden en niemand kon ook maar iets doen...
Pfff...op het moment dat ik dit neerzet hoor ik nog een vrouwelijke agent gillen door de porto..
En da's alweer wat jaren geleden zeg..
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: MTH op 10 juni 2011, 17:29:33
Hier: http://scannermuseum.dotnet-services.nl/fragmenten.html

Mocht je hem niet kunnen vinden  ;D
http://scannermuseum.dotnet-services.nl/museum_audio/Haaglanden_penisverwonding.mp3 (http://scannermuseum.dotnet-services.nl/museum_audio/Haaglanden_penisverwonding.mp3)

Krijg weer een soort van flashback ..... hahahah, dit was de melding ..... lachen man !!!

Marc
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: MTH op 10 juni 2011, 17:32:39
http://scannermuseum.dotnet-services.nl/museum_audio/Haaglanden_EdacsRijm.mp3 (http://scannermuseum.dotnet-services.nl/museum_audio/Haaglanden_EdacsRijm.mp3)

Lekker zeg dat EDACS geluid ...... heerlijk !!
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Scannernet.nl op 20 juli 2011, 09:09:50
Ik vind het kapseizen van de HA-38 op de Noordzee (14-12-2010) nog steeds erg aangrijpend als ik er na luister. Het contrast tussen de kalmte van de schipper en de gevolgen is erg groot.....
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: IkWilbert op 20 juli 2011, 09:16:00
Het meest heftige scanner moment voor mij was toch wel de vuurwerkramp... ik krijg het er nog koud van als ik er aan terug denk.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: bramvnl op 20 juli 2011, 11:18:13
brand cafe het hemeltje in volendam had toen de scanner aanstaan krijg er nog rillingen van
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Rene op 20 juli 2011, 12:32:06
1979 Februari, Sneeuwramp (http://www.schaats-en-skate.nl/cees/1979.htm#Ramp) in provincie Groningen.
Ik was toen actief op de 11 meter band en 's morgens hoorde ik tijdens de vele gesprekken dat er al heel veel sneeuw gevallen was. Geen school! Hi  ;D
In de nacht van woensdag op donderdag werden de ingesneeuwde dorpen voorzien van vers brood.

1990 Mei, Krakersrellen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolters-Noordhoff_Complex) Wolters-Noordhof Complex.
Weken voor de beruchte rellen was het al onrustig in de stad, de ME had het er toen al druk mee.

Dit zijn een paar van die dingen die in mijn geheugen gegrift zijn.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: bloodhoundn; op 2 maart 2012, 04:21:08
Prachtig om te lezen dit allemaal!
En hierbij mijn inbreng:

Een kleine 2 a 3 jaar geleden hadden we met een groep zend-amateurs jingtong portofoons aangeschaft.
We zaten een beetje te scannen tot we ergens in 160 mhz, als ik me niet vergis, uitkomen met enorm veel
verkeer.

Dit bleek om een search and rescue te gaan, een lange afstand zwemmer was door de stroming gegrepen.
Het moment dat wij inschakelde gingen ze er al vanuit dat die persoon ten minste 3km was meegevoerd vanuit katwijk.
De ene na de andere instantie meldde zich op het kanaal, kustwacht, politie en zelfs enkele helikopters (call naam: Pedro 1 & 2).
Na drie kwartier kwam dan eindelijk het nieuws dat de man zich had gemeld op het stand van Noordwijk bijna 7km verderop.


Wat mij vooral is bij gebleven is de enorme chaos in het eerste kwartier en daarna het sombere, hopeloze verkeer in de laatste 10 minuten.
Iedereen had de hoop voor deze man al opgegeven.
En dat alles met een chinese vhf portofoon vanuit scheveningen.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Metal Henkie op 2 maart 2012, 09:21:24
Prachtig om deze verhalen te lezen. Ik luister ook al zo lang naar de scanner. Ooit begonnen met een transistor radio die je net wat verder door kon draaien zodat je de politie kon beluisteren in de 86 MHz. Daar zat dan altijd die irritante riedel van semafoons doorheen, die ook in dat frequentie gebied zaten. Later een eerste 8 kanaals kristalscanner gekocht, gevolgd door nog een aantal uitgebreidere kristalscanners. En later uiteraard de computerscanners.

Ook ik heb in al die jaren zoveel gehoord. Wat me zo te binnen schiet is dat ik het altijd wel interessant vond om de voetbalwedstrijden van FC Utrecht te beluisteren. Veel communicatie en er gebeurde altijd wel wat. Zowieso waren de "bijzondere acties" van de politie natuurlijk het luisteren waard. Of het bezoek van de paus aan Utrecht. Of de watersnoodramp ergens in de '90. Grote branden en grote verkeersongevallen. Mijn interesse ging vooral uit naar de opbouw van de communicatie en de afhandeling van zaken. Natuurlijk ging ook ik wel met een handscanner kijken als er in de buurt iets groots was.

En in die tijd werd hulp van scannerluisteraars nog gewaardeerd door de politie. In herinner mij nu nog een aardig voorval: Er zou een bom zitten in een geparkeerde auto bij Winkelcentrum Kerkebosch in Zeist. Ik ben daar toen ook gaan kijken, alles was rondom afgezet door de politie. Uiteraard ook brandweer en ambulance achter de hand. De Explosieven Opruimingsdienst kwam ter plaatse om de auto de onderzoeken. Ik stond bij een van afzettingen met goed zicht op de auto en activiteiten van de EOD te praten met een politieagent. Het bleek dat deze agent in de haast geen portofoon had meegenomen. Ik had mijn handscanner bij mij en de beste man heeft de hele actie met mij staan meeluisteren en bleef zodoende toch op de hoogte. Ook toen het sein "veilig" werd gegeven en de afzettingen konden worden opgeheven.

Ook een keer een gijzeling bij autodealer Sanato in Zeist beluistert. Arrestatie Teams maakten toen vaak gebruik van de ME-kanalen in de 172 MHz, maar altijd met crypto. Alleen tijdens die bewuste gijzeling ineens niet en ik kon toen zodoende de hele actie, die overigens goed is afgelopen, haarfijn meeluisteren.

Maar ook een fatale aanrijding met een spookrijder op de snelweg. De (toen nog) Algemene Verkeersdienst van de Rijkspolitie beluisterde ik vaak tijdens de middagspits. Het Alex- en Peterkanaal, wellicht nog wel bekend. Er was een spookrijder gesignaleerd en er gingen diverse Porches op af. Op een gegeven moment meldde een hoorbaar aangeslagen agent zich over de mobilofoon met de mededeling dat ze de spookrijder hadden gevonden; het was te laat. Die teleurstelling in zijn stem vergeet ik niet meer.

Sinds de invoering van C2000 luister ik uitsluitend nog naar de luchtvaart. Zo heb ik de vliegramp met het Turkish Airlines toestel ook gehoord. Ik zat toen toevallig te luisteren naar Schiphol en kreeg het hele verhaal mee. Dat was wel vreemd om te horen, zeker als je kort erna op internet de eerst berichten leest en foto's/beelden ziet.

Misschien komen er nog wel meer verhalen "boven borrelen" (dat geheugen  ::) ), dan plaats ik ze wel.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: RonB op 25 april 2012, 10:54:39
Bij mij nog altijd het neerstorten van de ElAl Boeing in de Bijlmer. Of tenminste, de complete chaos bij de hulpdiensten van A'dam. Ik zat die avond toevallig te luisteren naar HB1 van de Gempo. Het eerste bericht: "er is een vliegtuigje geland tussen twee flats. Ga ff ter plaatse kijken".
De eerste eenheid die ter plekke kwam is toch, merkbaar ontdaan en lichtelijk in paniek door de aangetroffen chaos, de boel een beetje door staan geven naar het HB, en daar is men op gaan schalen. De rest van de Bijlmerramp is bekend. Ik weet de beginfase nog. Bizar.

 De hele avond aan de Yupiteru MVT7000 gekluisterd gezeten, op eengegeven moment zelfs in de auto gestapt, om te gaan kijken. Echt totaal helemaal niks voor mij om dat te doen!!
Ik woonde in Amsterdam Ostdorp, en ben richtig de Bijlmer gereden. Halverwege de Ringweg Zuid heb ik afslag VU genomen, ben omgekeerd en naar huis gereden. Waar ben ik mee bezig, heb ik me toen afgevraagd, om daar een beetje in de weg te gaan lopen. Ramptoerist!!
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: themace op 25 april 2012, 17:07:40
Keer een hele mooie achtervolging gehoord van de politie brabant zuid-oost. Op de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch. Er was bij iemand ingebroken, en de inbreker was betrapt en met de auto gevlucht.  Heer des huizes ging de inbreker per auto achterna...en alarmeerde al rijdende de politie. Voor de poltie ook in de achtervoling zat, gaven ze de man toestemming om de snelheids limiten te overtreden zodat hij ze niet uit het oog verloor. (vindt ik nu nog raar, maar ok) Vervolgens zat de politie achter de inbreker aan op de A2, maar reedt in een VW Transit die niet harder kon dan 140 km/h...dus dat schoot ook niet op.  :)

Uiteindelijk snellere wagen erbij en die heeft de inbreker klem gereden ergens net voorbij Liempde geloof ik...
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: omehenk op 29 april 2012, 16:05:59
op schiphol startup vroeg een vrouwelijke air france piloot om de pushback. alleen klonk het als "can i have my pussy back"
toen was er een andere meneer uit een ander vliegtui die met een prachtig brits accent zei: " ah come on guys, give her her pussy back!"
lachen op de frequentie!!!!

geniaal gewoon.
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Spine24 op 27 juni 2012, 11:56:53
Even een oud topic afstoffen. Het is alweer even geleden, maar op 14 oktober 2011 maakte Hitec zijn laatste vlucht op de F-16: http://www.milspotters.nl/opnames/211/
Men speelde Topgun na!
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Francina op 12 augustus 2012, 05:17:15
Wat mij is bijgebleven is al van een hele lange tijd terug. Ik denk zo'n jaar of 27 geleden. De meldkamer van de politie gaf door aan een van de auto's dat een vrouw zichzelf in brand had gestoken. De agenten in de auto deden wat lacherig over de melding en reden er heen, in de veronderstelling dat het een nepmelding zou zijn. Even later: "Verd.... het is waar! Graag met grote spoed een ambulance!!!" Ik hoorde op het kanaal van de ambulance dat ze naar een slachtoffer met brandwonden moesten. Intussen zaten de agenten aan de meldkamer steeds te vragen waar de ambulance bleef en op een gegeven moment wilden ze de vrouw zelf naar het ziekenhuis brengen. De ambulance heeft de vrouw uiteindelijk meegenomen. Toen ik de ambulance chauffeur hoorde doorgeven dat ze op weg gingen kon ik de vrouw op de achtergrond horen gillen... Dat geluid blijft je echt bij!
Titel: Re: Wat is het meest bijzondere wat jij heb gehoord?
Bericht door: Francina op 12 augustus 2012, 05:29:56
1979 Februari, Sneeuwramp (http://www.schaats-en-skate.nl/cees/1979.htm#Ramp) in provincie Groningen.
Ik was toen actief op de 11 meter band en 's morgens hoorde ik tijdens de vele gesprekken dat er al heel veel sneeuw gevallen was. Geen school! Hi  ;D
In de nacht van woensdag op donderdag werden de ingesneeuwde dorpen voorzien van vers brood.

1990 Mei, Krakersrellen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolters-Noordhoff_Complex) Wolters-Noordhof Complex.
Weken voor de beruchte rellen was het al onrustig in de stad, de ME had het er toen al druk mee.

Dit zijn een paar van die dingen die in mijn geheugen gegrift zijn.

Beide meegemaakt. Was toen ook actief op de 11 meter ;-) Tijdens de ontruiming van het Wolters Noordhoff complex aan de Boteringestraat (op een zondag, hoe verzinnen ze het!) moest ik helaas ergens anders heen. Maar de dagen ervoor waren er ook regelmatig opstootjes waarbij o.a. de mooie ramen van het caf op de hoek Broerplein-Boteringestraat zijn gesneuveld. "Stenen gooien naar de ME om voor vrede te demonstreren", zeiden we iedere keer.

Heb je de krakersrellen op het Zuiderdiep/Herestraat ook nog meegemaakt? Dat was rond de tijd dat Beatrix koningin werd.

En ieder jaar oudejaarsavond. Gezellig met de scanner aan luisteren naar alle rellen: Hereweg/Helpman, Hoogkerk. Vaste prik en later kwamen daar Beijum en Lewenborg bij.