Auteur Topic: Kortegolf antenne  (gelezen 10633 keer)

0 leden (en 1 gast) bekijken dit topic.

Offline bubo bubo

  • Gevorderd Lid
  • ***
  • Berichten: 283
Re: Kortegolf antenne
« Reactie #15 Gepost op: 29 juli 2006, 05:20:56 »
Het luisteren naar kortegolf radiostations en het gebruik van je pc zijn juist twee zaken die heel leuk samen kunnen gaan. Zo kun je, afhankelijk van je ontvanger, deze bedienen via een besturingsprogramma. Je kunt digitale radiosignalen decoderen, je kunt fax weerberichten ontvangen, je kunt waarschuwingen voor de scheepvaart bekijken (NAVTEX). Je kunt een programma met je pc laten meelopen, waarop je de stand van de zon ziet op elk moment van de dag. Hiermee kun je heel leuke radio ontvangst krijgen voor radio stations die in de schemeringszone liggen of waarvan het propagatiepad in de nacht licht.
Je pc is voor ontvangst van radiostations op de lange-, midden- of kortegolf juist een enorme uitbreiding. Zoek maar eens op internet met een zoekmachine naar deze onderwerpen. En storing van computers op de ontvangst valt tegenwoordig wel mee. Een voorwaarde is dan wel goede coax kabel en pluggen te gebruiken en als het kan je antenne zo ver mogelijk van je pc te verwijderen.

Bubo bubo

Offline bubo bubo

  • Gevorderd Lid
  • ***
  • Berichten: 283
Re: Kortegolf antenne
« Reactie #16 Gepost op: 29 juli 2006, 08:08:36 »
Als aanvulling over het gebruik van een pc samen met bijvoorbeeld kortegolf ontvangst wil ik dit nog even toelichten op de huidige stand van zaken.
Voor een aantal jaren terug werden voor de kortegolfontvangst specifieke ontvangers ingezet. Naast professionele ontvangers had je ook zeg maar semi-professionele ontvangers. Ook waren er amateur zenders die tevens een groot ontvnagst bereik hadden. Alles zat in één kast. Met een antenne en spanning kon je vrijwel direct gaan luisteren. De laaste tijd is er een duidelijke verschuiving waarneembaar van de alles in één ontvangers naar de zogenaamde SDR-ontvangers: soft ware defined ontvangers. Een SDR ontvanger bestaat meestal uit één of meerdere printplaten met daarop alle electronica. De besturing van dit geheel vindt plaats via de pc. De geluidskaart en je luidsprekers maken het geheel hoorbaar. Het voordeel van de SDR  ontvanger is niet alleen de uitgebreiding besturing via je pc, maar ook het grote aantal bandbreedtes dat je kunt kiezen per mode. Je kunt ook je eigen voorkeuren invoeren. Daarnaast heeft vrijwel alle SDR besturings software een mooi frequentie display met een bepaalde bandbreedte. Deze bandbreedte is ook weer in te stellen. Op dit frequentie display zie je waar er radiosignalen worden uitgezonden. Op dit moment hebben firma's zoals Icom en Winradio diverse soorten SDR ontvangers in hun assortiment. Daarnaast zijn er ook erg leuke projecten van diverse zendamateurs. Hierbij zijn de SDR-1000 en de SDR-40 de meest bekende projecten. Ook vanuit Italie is een leuk SDR project gestart. Door sommige zendamateurs worden dan weer varianten gemeld, waardoor dit erg leuke projecten zijn. Internet biedt dan weer uitkomst met diverse nieuwsgroepen.
Hoewel er nog steeds professionele stand alone ontvangers zullen worden gemaakt, zullen de SDR ontvangers de toekomst gaan bepalen. De SDR ontvangers vormen samen met een pc een bijzonder krachtige combinatie, die samen met aanvullende software programma's om allerlei radiosignalen te decoderen veel luisterplezier zullen geven.

Bubo bubo