Auteur Topic: Verandering benaming blusploegen?  (gelezen 2278 keer)

0 leden (en 1 gast) bekijken dit topic.

Offline Hunter

 • Beheerder
 • *****
 • Berichten: 7219
 • PE1RFR
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #15 Gepost op: 28 juli 2022, 17:31:42 »
Het is geen kwestie dat p2kflex-beheer er andere benamingen op na wil houden dan de brandweer zelf, maar er spelen veel zaken een rol die nogal verweven met elkaar raken. Zoals gezegd zijn er steeds meer regio's die Blusgroep-1/2 etc vervangen door Bemanning TS/HV/etc. Dat er nu ineens over "Bezetting/Bemensing" wordt gesproken is nog niet eens meegenomen in eerdere discussies en maakt het er niet veel duidelijker op. Alles moet ineens genderneutraal terwijl ook vrouwen hun "mannetje" kunnen staan, laten we het in deze discussie aub niet ingewikkelder maken dan nodig.

Voorts heb je vooral insiders en mensen met meer dan gemiddelde kennis van zaken die zich in dit topic mengen en die in hun beleving discrepanties in de labels zien. Vergeet niet dat er ook legio buitenstaanders zijn die verder weinig band hebben met de hulpdiensten en gewoon willen weten wat er allemaal gebeurt. Voor de leek is een blusgroep juist een vaak begrip. Een blusgroep die uitrukt voor een kat in de boom. Gaan ze hem eruit spuiten dan? Gebeurt soms inderdaad (laatst nog bij mij in de straat...) maar dat ter zijde.

We komen nu weer op het eeuwenoude punt dat veel regio's nog steeds hun eigen insteek hanteren. Eigen voertuigleveranciers, eigen zwaailichten, afwijkende sirenes, postnaam wel/niet op de zonneklep. Ga zo maar door. Er is simpelweg geen eenheid in brandweer Nederland en als wij vanuit p2kflex een tendens opmerken (capcodes veranderen in Bemanning TS/HV/etc, zoals NHN, Limburg Noord, Gelderland-Midden) en wij trekken dat door naar andere regio's dan breekt de paniek uit. In veel gevallen is echt redelijk ver historisch gekeken of capcodes daadwerkelijk alleen voor een TS wordt gebruikt, anders verschijnt er wel Bemanning TS/HV. Of zelfs, nog flexibeler, Bemanning TS als de TS gealarmeerd wordt en Bemanning HV als de HV gealarmeerd wordt. Dit is al bijna een jaar bij Brandweer Amsterdam en werkt prima.

Soms discussiëren wij over een bepaalde aanpassing, besluiten wij deze door te voeren, maar is het mega veel werk om dit capcode voor capcode te doen. Dan doen we het onder de motorkap even met notepad (CTRL-H) alleen bestaat de kans dan dat er iets meer dan gewenst wordt aangepast. Dat is inderdaad niet de bedoeling, maar dat triggert vervolgens weer dit soort discussies waarvan wij deze niet als ongewenst willen zien maar wij vinden het dan wel weer handig om een soort eenheid in te voeren, ook al vindt Brandweer Nederland dat misschien van niet.

Zelfde discussie over Postalarm. Dit werd bij diverse regio's ingevoerd zoveel jaren geleden, omdat er van korpsen als zodanig geen sprake meer is. Vervolgens recent besloten om dit landelijk aan te passen, krijgen we vanuit diverse regio's commentaar dat er intern nog steeds (hard) over korpsen gesproken wordt en of we dat weer terug kunnen draaien. Tsja, het gaat er niet om dat we dat niet willen, want we hechten zeker waarde aan de professionele gebruikers die regelmatig zeer bruikbare informatie aanleveren. Het is gewoon zo jammer dat zelfs wij, als onafhankelijk platform, geen eenheid kunnen bewerkstelligen omdat elke regio graag vasthoudt aan eigen tradities.

Een heel betoog, maar veel korter is zoiets niet over te brengen vrees ik...

Offline Peter71

 • Beginnend Lid
 • **
 • Berichten: 92
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #16 Gepost op: 28 juli 2022, 17:52:01 »
Het is geen kwestie dat p2kflex-beheer er andere benamingen op na wil houden dan de brandweer zelf, maar er spelen veel zaken een rol die nogal verweven met elkaar raken. Zoals gezegd zijn er steeds meer regio's die Blusgroep-1/2 etc vervangen door Bemanning TS/HV/etc.

Ik vrees dat dit toch echt uit jullie eigen koker komt. Binnen brandweer Nederland wordt nog steeds gesproken over blusploeg, of over ploeg. Bemanning TS, ja er zit altijd bemanning op een TS, en die komt voort uit een blusploeg. Een blusploeg, die veel meer specialisme kan bevatten, zoals de bemanning van RV of HV meetverkenners enz enz. Nu zie je benamingen voorbij komen bemanning TS1 bemanning TS3, het voorbeeld wat ik gisteren aan haalde. Hoeveel onduidelijkheid wil je maken? Het gaat altijd om de blusploeg 1 of de blusploeg 3. Maar goed, er zijn hier mensen die er over nagedacht hebben, en menen het beter te weten. Prima

Offline Johan Beck

 • Moderator
 • *****
 • Berichten: 19451
 • Scheveningen
  • Frequentiedatabase
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #17 Gepost op: 28 juli 2022, 18:10:26 »
Voor mijzelf hanteer ik in PDW termen zoals die al jaren door de brandweer worden gebruikt.
Na ruim 40 jaar ben ik daar wel mee vertrouwd geraakt.
Het is wel jammer dat er binnen de brandweer soms termen worden gebruikt die afwijken van het landelijk gebruik.
Wat dat betreft is het jammer dat er geen uniformiteit is.
Dat ook leveranciers van voertuigen soms weer de vreemdste namen bedenken bewijst IFFS maar weer eens.
https://iffs.nl/project/flexsie/

Offline PeterD

 • Gevorderd Lid
 • ***
 • Berichten: 136
 • P2kFlex
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #18 Gepost op: 28 juli 2022, 19:10:06 »
Ik vrees dat dit toch echt uit jullie eigen koker komt. Binnen brandweer Nederland wordt nog steeds gesproken over blusploeg, of over ploeg. Bemanning TS, ja er zit altijd bemanning op een TS, en die komt voort uit een blusploeg. Een blusploeg, die veel meer specialisme kan bevatten, zoals de bemanning van RV of HV meetverkenners enz enz. Nu zie je benamingen voorbij komen bemanning TS1 bemanning TS3, het voorbeeld wat ik gisteren aan haalde. Hoeveel onduidelijkheid wil je maken? Het gaat altijd om de blusploeg 1 of de blusploeg 3. Maar goed, er zijn hier mensen die er over nagedacht hebben, en menen het beter te weten. Prima

Ik vrees dat Brandweer Nederland alleen op papier bestaat. Het lijkt met dan ook sterk dat er binnen brandweer Nederland over blusploegen zou worden gesproken. Wij zijn dagelijks bezig met capcodes, roepnummers en mouse-overs met afkortingen bij te werken. Als iedere regio en ieder korps zich iets zouden aantrekken van het nationaal roepnummerplan, de standaardbenamingen voor materieel en de juiste afkortingen zou hanteren hadden we heel wat minder werk en hadden we deze discussie nooit hoeven te voeren.

Ik vind het onterecht om vandaag weer aan te halen dat er nu 'Bemanning TS 2' zou staan. Zeker na de uitleg van Hunter. We beheren zo'n dertienduizend capcodes. Het stuk voor stuk aanpassen van capcodes is ondoenlijk. Het is zoals Hunter aangaf bijgewerkt onder de motorkap. We weten dat we na dergelijke ingrepen te maken kunnen krijgen met ongewenste neveneffecten. Dit ongewenste probleem heb ik gisteren aan het begin van de avond al verholpen. Er is slechts enkele uren sprake geweest van dit probleem.

Die niet te voorziene gevolgen zijn precies de reden dat dit soort grote ingrepen niet uit onze eigen koker komen. Zowel de moderators van dit forum als wij ontvangen berichten van medewerkers van Veiligheidsregio's. Wij zijn blij met alle hulp die we van hen krijgen. Ze dragen er aan bij dat we een goede monitor kunnen laten draaien. Als zij met dit soort verzoeken of aanbevelingen komen voeren we dat niet direct uit. Pas als we merken dat er onafhankelijk van elkaar steeds meer van dit soort verzoeken komen bespreken we het.

Het speelt ook mee dat we dagelijks bezig zijn met capcodes bijwerken. Sommige trends die langzaam door steeds meer veiligheidsregio's worden doorgevoerd spelen dan mee bij onze overwegingen. Omdat het in die gevallen voorstelbaar is dat het uiteindelijk toch een keer landelijk de norm gaat worden.

Bij deze wijziging zijn de gevolgen vele malen groter dan verwacht. Het zegt gelijk dat het ons ook veel meer tijd en extra werk gaat opleveren. Tijd die we liever anders zouden besteden. Desondanks doen de moderators en het team van P2Kflex er momenteel alles aan om ieder probleem zo snel mogelijk op te lossen. We zijn daarbij uiteraard wel afhankelijk van daadwerkelijke alarmeringen en meldingen van gebruikers.

Het kan misschien vervelend zijn als iemand zelf over blusploeg spreekt en er staat Bemanning TS. Toch denk ik dat iedereen wel begrijpt wat er staat. De monitor wordt ook door leken gebruikt. Ik denk dat deze aanpassing zowel brandweermedewerkers als leken uiteindelijk goed gaat bevallen. Eerder deze week hadden we nog reanimatiemeldingen waar een dienstbus naar toe moest met een blusploeg. Nu staat er "Reanimatie waar first responders of bemanning DV naar toe gaat met een dienstbus. Als dezelfde capcode gealarmeerd wordt voor een woningbrand zal er weer "Bemanning TS" staan.

Wat ook opvalt is dat deze wijziging mensen triggert om extra goed op te letten. Vandaag heb ik al meerdere meldingen gehad over voertuigen waarbij een verkeerde plaatsnaam in de mouse-over staat. Dat is vermoedelijk al jaren het geval zonder dat het iemand is opgevallen. Dit staat ook compleet los van de door ons doorgevoerde wijzigingen.

Tot slot is er bij P2Kflex niemand die het beter weet. Als we het beter zouden weten hoeven we hier de discussie niet aan te gaan of uit te leggen waarom we het zo besloten hebben. We zijn afhankelijk van de hulp van heel veel mensen, we staan open voor kritiek en alle aanbevelingen om de monitor te verbeteren zijn altijd welkom.

Offline Peter370

 • Beginnend Lid
 • **
 • Berichten: 29
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #19 Gepost op: 28 juli 2022, 19:34:37 »
Bemanning, bemensing, bezetting het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Ben al blij dat deze P2000 website bestaat.
Maar wat kom ik net tegen op Twitter, de commandant van de VRH Esther Lieben zie haar tekst hieronder….

Zullen wij de achterlijke naam “manschap“ dan maar eens om zeep helpen bij de #Brandweer?!
Kan echt niet! En het gekke is dat dat niet eens een overblijfsel uit de “oudheid” is maar in een vlaag van verstandsverbijstering opeens het licht zag. #kanechtniet @Brandweer_NL

Aldus haar citaat op Twitter net.

Peter370

Offline Johan Beck

 • Moderator
 • *****
 • Berichten: 19451
 • Scheveningen
  • Frequentiedatabase
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #20 Gepost op: 28 juli 2022, 19:44:49 »
Nou die gaat vrienden maken.

Offline WH521

 • Gevorderd Lid
 • ***
 • Berichten: 618
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #21 Gepost op: 28 juli 2022, 19:54:01 »
Deze topic doet me erg denken aan dit filmpje uit 2008. Bijzonder fenomeen dat brandweer Nederland.

Offline Peter370

 • Beginnend Lid
 • **
 • Berichten: 29
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #22 Gepost op: 28 juli 2022, 20:15:18 »
Hahahaha, die vraag speelt eigenlijk nog steeds. Sterker nog, er zijn ondertussen ook allemaal gemeentepipo’s toegevoegd, die ook allemaal wat te vertellen willen hebben…..

Peter370

Offline SeaSparks

 • Gevorderd Lid
 • ***
 • Berichten: 133
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #23 Gepost op: 29 juli 2022, 21:04:42 »
Eigenlijk klopt de term 'bemanning' ook niet helemaal. Als je kijkt vanuit GMS worden er alleen maar groepen gealarmeerd: HA-groep, RV-groep of al het per rooster gaat groep 1, groep 2 of verder. Aan die groepen hangen capcodes die overigens aan meerdere groepen gehangen kunnen worden.
Daarnaast worden er geen TS'en gealarmeerd, maar voertuigrollen. Zo kan 1 voertuig wel 12 voertuigrollen hebben. De 12-3456 (voorbeeldje) kan zowel TS-6 zijn als DV-FRB, TS-SBB, TS-IB, TS-2, ON-GP en ga zo maar verder, afhankelijk van specialismen.
Dat dit te ver gaat voor de gemiddelde meelezers begrijp ik wel. Maar persoonlijk vind ik de term 'groep' dan nog wel beter dan 'bemanning'. Maar ja, dat is ook maar een mening.

Offline SeaSparks

 • Gevorderd Lid
 • ***
 • Berichten: 133
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #24 Gepost op: 29 juli 2022, 21:53:29 »
Overigens een aanvulling;
Zie mijn berichtgeving svp niet als klacht want persoonlijk ben ik van mening dat p2flex echt de beste online monitor is die er bestaat. De meeste mogelijkheden om de monitor aan te passen aan persoonlijke wensen en het is sneller dan menig app. En daarvoor niets anders dan complimenten aam de beheerders en ontwikkelaars!! Dank voor jullie vele werk!!!
Mag ook wel eens gezegd worden!

Offline Johan Beck

 • Moderator
 • *****
 • Berichten: 19451
 • Scheveningen
  • Frequentiedatabase
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #25 Gepost op: 30 juli 2022, 06:35:10 »
Dank je wel hoor.
Maar ook dank aan al die mensen die ons voorzien van de juiste en betrouwbare info.

Offline Hunter

 • Beheerder
 • *****
 • Berichten: 7219
 • PE1RFR
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #26 Gepost op: 30 juli 2022, 11:16:06 »
Ik vrees dat dit toch echt uit jullie eigen koker komt. Binnen brandweer Nederland wordt nog steeds gesproken over blusploeg, of over ploeg. Bemanning TS, ja er zit altijd bemanning op een TS, en die komt voort uit een blusploeg. Een blusploeg, die veel meer specialisme kan bevatten, zoals de bemanning van RV of HV meetverkenners enz enz. Nu zie je benamingen voorbij komen bemanning TS1 bemanning TS3, het voorbeeld wat ik gisteren aan haalde. Hoeveel onduidelijkheid wil je maken? Het gaat altijd om de blusploeg 1 of de blusploeg 3. Maar goed, er zijn hier mensen die er over nagedacht hebben, en menen het beter te weten. Prima

Dit soort reacties zien we vaker van jou en dat is jammer, Peter. We verzinnen dit niet zelf, we zitten niet als "hobbyisten" op een p2kflex eilandje maar krijgen ook met grote regelmaat (ook buiten het forum om) feedback vanuit brandweerlieden en centralisten. Bepaalde benamingen komen rechtstreeks uit GMS, maar zoals gezegd; dat verschilt per regio. Eerst was het de WVD, toen meetverkenners, nu de verkenningseenheden brandweer. Alle terminologie is aan verandering onderhevig en je ziet met wel meer dingen dat de enige regio dat sneller oppikt dan de ander. Maar noem het vooral verzinsels uit onze eigen koker, dat zegt meer over jou dan over ons.

Steeds meer regio's stappen over op de PreComs. Steeds meer meldkamers (GMS beheerders, whatever) willen het alarmeren op basis van rooster loslaten. Het wel of geen dienst hebben moet aan de repressieve zijde geregeld worden. In de basis heeft een voertuig een "bereikbaarheid" in GMS. Door daar gewoon transparant 1 enkele code aan te hangen "Bemanning TS". Of gewoon "TS 2331" wat u wilt, maakt dit de inrichting van GMS vele male makkelijker, hoeven er geen roosters meer te worden ingevoerd en dient men op de pager zelf de code aan/uit te zetten, in eventuele combinatie met een opkomstbevestiging. Nogmaals, dat niet elke regio dit als zodanig toepast zegt niet dat wij dit uit onze digitale duim zuigen. Als niet 1 maar steeds meer regio's dit gaan toepassen dan zien we dit als trend. Dat we die misschien te voortvarend doortrekken is misschien niet altijd even handig, maar voor de zoveelste keer, we hebben betere dingen te doen dan benamingen uit de lucht te grijpen.

Net zoiets als korpsalarm of postalarm (ook een discussie), dit kent GMS in de basis helemaal niet. Er moet overdags of in de vakantie een TS gealarmeerd worden, op basis van rooster staan daar 3 blusgroepen of korpsalarm aan gekoppeld terwijl dit gewoon Bemanning TS (DAG) is in GMS. Het onderscheid tussen DAG en Avond/Nacht/Weekend is veel makkelijker te maken dan roosters met blusgroepen etc. Die Bemanning TS (DAG) is dan simpelweg een code die niet uitschakelbaar is, waardoor alle pagers altijd zullen afgaan. Zelfde als korpsalarm, maar dan vanuit een ander perspectief.

Als we boeken moeten gaan schrijven met onze -vermeende- p2kflex verzinsels, laat het gerust weten. Schaf je deze dan ook aan?

Het lijkt verdorie wel de corona of 5G of boerendiscussie. Altijd zijn er tegenstanders die vanuit hun eigen beleving vinden dat anderen dingen verzinnen. Sorry, maar iets anders dan kortzichtig kan ik echt niet bedenken (ja, dat is dan wel een bedenksel).

Offline Hunter

 • Beheerder
 • *****
 • Berichten: 7219
 • PE1RFR
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #27 Gepost op: 30 juli 2022, 12:32:44 »
Bemanning, bemensing, bezetting het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Ben al blij dat deze P2000 website bestaat.
Maar wat kom ik net tegen op Twitter, de commandant van de VRH Esther Lieben zie haar tekst hieronder….

Zullen wij de achterlijke naam “manschap“ dan maar eens om zeep helpen bij de #Brandweer?!
Kan echt niet! En het gekke is dat dat niet eens een overblijfsel uit de “oudheid” is maar in een vlaag van verstandsverbijstering opeens het licht zag. #kanechtniet @Brandweer_NL

Aldus haar citaat op Twitter net.

Peter370

Dit is echt waarmee de hele samenleving doorschiet. Dat bepaalde mensen noch man noch vrouw genoemd willen worden, alle respect voor. Maar je kunt ook doorslaan in genderneutralisme. What is next? Mantelzorg? Fraude? Heersen? Zoveel woorden waar een tikje mannelijk- of vrouwelijkheid in zit. Bij "Bemanning" heb ik niet per definitie een beeld van louter mannen, wie wel? Ik denk dat veel mensen dat niet hebben maar dat er echt wordt doorgeslagen in het genderneutrale. Alleen is dat een discussie die teveel af gaat wijken van de kern van dit forum vrees ik.

Offline Brandpreventje

 • Beginnend Lid
 • **
 • Berichten: 55
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #28 Gepost op: 5 augustus 2022, 18:26:23 »
Beste medeforumleden, ik weet niet of ik hier goed zit, zo niet dan hoor/lees ik het graag!

Waarom kan ik mijn opmerkingen kwijt over de benamingen die op de P2000-monitor worden gebruikt?

Voor Hollands Midden worden er sinds kort andere benamingen gebruikt niet niet juist zijn:
 • Sinds kort wordt de benaming "Postalarm" gebruikt, dit is niet juist. In Hollands Midden gebruiken we de term kazerne en spreken dan ook van "korpsalarm".
 • Sinds deze week wordt de benaming "BvD" gebruikt, dat is ook niet juist. In Hollands Midden spreken van "Operationeel Bevelvoerder", ook wel OB genoemd.

Kunnen deze veranderingen terug worden gedraait?

Offline Johan Beck

 • Moderator
 • *****
 • Berichten: 19451
 • Scheveningen
  • Frequentiedatabase
Re: Verandering benaming blusploegen?
« Reactie #29 Gepost op: 5 augustus 2022, 19:45:26 »
Kunnen deze veranderingen terug worden gedraait?

Nee er wordt niets teruggedraaid.
Op de monitor worden termen en afkortingen gebruikt zoals die landelijk zijn vastgelegd.
Lokale/regionale gebruiken worden niet meer toegepast op de monitor.
De monitor is er niet alleen voor de gevorderden onder ons maar ook voor de leek.