Auteur Topic: Ook Astrid (voice+data) is nog niet perfect  (gelezen 29634 keer)

0 leden (en 1 gast) bekijken dit topic.

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Ook Astrid (voice+data) is nog niet perfect
« Reactie #45 Gepost op: 28 mei 2012, 13:18:48 »
Het is weer hommeles met de telecommunicatie maar nu eens aan de andere kant van het land: de grensregio Zuid-West-Vlaanderen/Frankrijk. Men kreunt er al maanden onder het zware geweld (ramkraken, homejackings etc) van Franse bendes die de grens oversteken. Uiteraard draait de communicatie weer vierkant want ASTRID en TETRAPOL bij de Fransen zijn niet compatibel. Dat had men nu echt niet zien aankomen 10 jaar geleden... Minister Milquet heeft nu aangekondigd dat ze snel (sic) werk zal maken van deze problematiek door een interface te laten bouwen voor beide systemen. Als het even snel zal gaan als met C2000, zijn we weer 10 jaar verder. Het is dan nog maar de vraag of die eigenzinnige Fransen dit wel gaan toelaten. Het is alvast duidelijk dat België alles alleen zal mogen betalen, zoals steeds. Waar gaat men trouwens het geld vandaan halen? De nv ASTRID draait nu al enorme verliezen (ondanks fikse prijsstijgingen van abo-geld), voor het bouwen van de 90 extra TBS'en (minimale buitendekking!) is er ook helemaal geen geld en nu men bij de Vaste Commissie voor de Lokale Politie erachter is gekomen dat ASTRID al jaren werd afgeluisterd, voelt men zich gepakt en wil men de centen die korpsen hebben betaald voor een dienst/veiligheid die nooit heeft bestaan, terugvorderen. Dat ziet er weer prachtig uit.

Het Frans-Belgische probleem bestaat al decennia en wordt maar niet opgelost. Een mooie beschrijving vind je HIER. Er is daar ook al sprake van een zender met antenne (bij het rijkswachtdistrict Kortrijk ("DARIO")?) destijds maar blijkbaar moet er niet veel méér dan een draaggolf te horen zijn geweest in het beste geval. Heeft iemand van ginder daar ooit uitzendingen op gehoord? Misschien een frequentie? Wordt die installatie misschien nu wel goed genoeg geacht om te gebruiken? Men praat in een krantenartikel over het lenen van een TETRAPOL-porto maar is daar wel voldoende dekking voor in Zuid-West-Vlaanderen? Zeker binnenskamers?

Het moet niet gekker worden. In de commissie Binnenlandse Zaken werd Milquet recent ondervraagd over de problemen van ASTRID. Ze ontkent de geruchten dat er politiekorpsen terug zijn overgeschakeld naar de VHF. Meer zelfs, ze lijkt het niet meer dan logisch te vinden dat de strandredders aan de Kust hun VHF-porto's inwisselen voor een peperduur, slechtwerkend ASTRID-abonnement, alsof ze daar zo zot gaan zijn. Onderlinge communicatie met de andere hulpdiensten blijft ook in ASTRID-tijdperken in praktijk dode letter, wat een flauwekul.
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline v-v

  • Beginnend Lid
  • **
  • Berichten: 65
Re: Ook Astrid (voice+data) is nog niet perfect
« Reactie #46 Gepost op: 5 juni 2012, 03:41:30 »
Volgens mij moet je gewoon een tetra mobilofoon van Astrid met een tetrapol mobilofoon van (rubis/acropol) kunnen koppelen? (worden zo vaak koppelingen gemaakt tussen analoge mobilofoons en tetra mobilofoons)

Moet deze alleen ergens plaatsen op een (politiebureau) locatie in de grensstreek waar beide netwerken te ontvangen zijn.
En dan een aparte gespreksgroep op beide netwerken. zodat als iemand op de astrid groep begint te praten de rubis/acropol mobiloon het meteen laat realeren en andersom.

Of denk ik nou te moeilijk?

Offline Kiekeboevdc

  • Beginnend Lid
  • **
  • Berichten: 93
Milquet is geknoei met politieradio’s beu
« Reactie #47 Gepost op: 27 juni 2013, 10:06:49 »
Milquet is geknoei met politieradio’s beu
Vandaag om 06:39 door bvb | Bron: Belga

Milquet is geknoei met politieradio’s beu Foto: BELGA

Het communicatienetwerk van de brandweer en de politiediensten laat te wensen over. De top van de lokale politie en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) luiden de alarmklok. Dat schrijft De Tijd donderdag.
Jean-Marie Brabant, de voorzitter van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie, noemt de dataterminals die de politie van Astrid heeft gekregen een “ramp”. Ze werken amper en zijn veel te traag. Zelfs de traditionele radiotoestellen werken volgens de politietopman onvoldoende. Er zijn nog te veel gebieden en gebouwen waar de radiodekking tekortschiet.
Minister Milquet vindt het anno 2013 onbegrijpelijk dat in sommige gebieden in België enkel via de terminals in de wagens Astrid-communicatie mogelijk is, en niet buiten de auto. “Ik ben al die problemen met Astrid wat beu: het is te veel”, stelt Milquet. Ook de problemen met het noodnummer 112, dat Astrid mee beheert, verontrusten de minister.
“‘Binnen vier tot vijf maanden moeten we iets totaal nieuws vinden. We hebben ook contact met andere operatoren om over nieuwe technologie te praten. Onze achterstand bij politie en brandweer is groot. Voor het noodnummer 112, voor politie en voor brandweer, hebben we iets moderners nodig”, aldus Milquet.
Sinds 2007 zijn alle 195 lokale politiekorpsen aangesloten op het Astrid-netwerk.

Offline Kiekeboevdc

  • Beginnend Lid
  • **
  • Berichten: 93

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Milquet is geknoei met politieradio’s beu
« Reactie #49 Gepost op: 3 juli 2013, 22:09:00 »
Blijkbaar ligt de migratie van de resterende oude 100-centrales met CityGIS/AEG-technologie naar de multidisciplinaire 112-meldkamers met CAD/Intergraph-technologie voor onbepaalde tijd stil, tot de problemen zijn opgelost. Initieel was er sprake van een volledige migratie tegen eind... 2007!
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Ook Astrid (voice+data) is nog niet perfect
« Reactie #50 Gepost op: 29 augustus 2013, 05:59:42 »
Citaat van: Het Nieuwsblad
Nieuw computersysteem kiest niet altijd voor dichtstbijgelegen hulpdienst

100-centrales sturen verkeerde ambulances uit door nieuw computersysteem

Het regent klachten over de centrales die ambulances en brandweerwagens moeten uitsturen. Door het nieuwe ‘CAD-Astrid’-systeem worden hulpdiensten uitgestuurd die vaak tientallen kilometers verder moeten rijden dan collega’s die veel dichterbij gelegen zijn.

‘We zijn een derde van onze oproepen kwijt’, zegt spoedarts Dirk Wynsberghe van het AZ Sint-Lucas in Brugge. ‘Het systeem geeft blijkbaar aan dat heel het gebied rond ons ziekenhuis zone 20 is. Het systeem gaat er dus van uit dat onze ambulance daar 20 km per uur rijdt en berekent dezelfde tijd als een fietser.’

Het gevolg in de centrale laat zich raden: bijna altijd wordt een andere ambulance uitgestuurd, omdat die zogezegd sneller ter plaatse zou zijn. ‘Op die manier verliezen de slachtoffers kostbare tijd’, klinkt het. Bij verschillende andere ziekenhuizen en brandweerkazernes ervaren ze dezelfde problemen.

De provinciegouverneurs trekken aan de alarmbel en roepen op om het systeem zo snel mogelijk te evalueren.

BRON
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Ook Astrid (voice+data) is nog niet perfect
« Reactie #51 Gepost op: 7 september 2013, 09:56:28 »
Citaat van: Het Nieuwsblad
Werkingsgebied brandweer Blankenberge blijkt drastische verkleind sinds invoering nieuw systeem

‘Onze ambulances moeten veel minder uitrukken’

BLANKENBERGE - Door het nieuwe ‘CAD-Astrid’-systeem rijden ook de ambulances van de brandweer van Blankenberge opvallend minder vaak uit. Maar daar leggen ze zich in Blankenberge niet bij neer. ‘We stapten naar de bevoegde instanties’, klinkt het.

Het regent klachten over de centrales die ambulances en brandweerwagens moeten uitsturen. Door het nieuwe ‘CAD-Astrid’-systeem worden hulpdiensten uitgestuurd die vaak tientallen kilometers verder moeten rijden dan collega’s die veel dichterbij gelegen zijn. ‘Onze drie ambulances moeten opvallend minder uitrukken’, zegt Marc De Langhe, commandant van de Blankenbergse brandweer.

Het grote probleem ligt bij de berekening van de routes door het nieuwe systeem. Daardoor is het werkingsgebied van de ambulances heel wat verkleind. ‘Vroeger reden we soms tot in Bredene of Zeebrugge’, zegt De Langhe. ‘Nu is dat nooit meer het geval.’

De brandweercommandant stapte naar de noodcentrale 112 in de Zandstraat in Brugge om er zijn probleem voor te leggen. Gewapend met zijn ervaringen uit het verleden kon hij aantonen dat de rijtijden van de ziekenwagens, zoals die door de computer in de centrale berekend worden, niet stroken met de werkelijke rijtijden. ‘Wij kunnen perfect aantonen hoe lang het duurt vooraleer wij op een bepaald punt kunnen zijn’, zegt De Langhe. ‘Als we datzelfde traject door de computer lieten uitrekenen, bleek dat plots veel langer te duren. Wij hebben ASTRID hiervan op de hoogte gebracht, maar daar sturen ze ons van het kastje naar de muur.’

Een ander probleem is het feit dat er werd vastgelegd dat het vijf minuten duurt vooraleer er een ambulance uit de brandweerkazerne van Blankenberge kan vertrekken. ‘Maar in de praktijk is dat veel sneller’, klinkt het. ‘In een minuut kun je één kilometer afleggen. Dus als dat systeem berekent dat wij vijf minuten nodig hebben om te kunnen vertrekken, is het logisch dat onze actieradius plots veel kleiner wordt.’ Om hun vertrektijd naar beneden te kunnen krijgen, stapte de commandant naar de Provinciale Commissie voor Dringende Geneeskundige Hulpmiddelen (PCDGH). Die zullen op 25 september beslissen of de vertrektijden teruggeschroefd worden.

Ook burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) trekt zich het probleem aan. ‘Op deze manier gaat er kostbare tijd verloren’, zegt hij. ‘En als het om levensbedreigende situaties gaat, is dat natuurlijk cruciaal.’ Bovendien kost het nieuwe systeem de slachtoffers ook meer. ‘Een rit met de ziekenwagen kost normaal gezien 60 euro voor de eerste tien kilometers. Maar als die ambulances van verder komen, moeten die uiteraard vaak meer dan tien kilometer rijden. Bovendien zijn de ambulances van de korpsen uit de buurt überhaupt duurder. Dat zorgt er dus voor dat mensen ook heel wat meer moeten betalen voor een interventie.’

BRON
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline Asterix900

  • Top Lid
  • ****
  • Berichten: 1217
Re: Ook Astrid (voice+data) is nog niet perfect
« Reactie #52 Gepost op: 14 december 2013, 12:18:32 »
Citaat van: De Tijd
Beveiligingslek in communicatie hulpdiensten

Er zit een groot beveiligingslek in het communicatientewerk van de politie en hulpdiensten. Dat bevestigt operator Astrid aan De Tijd. Liefst 15.000 ‘biepers’ zijn niet versleuteld.

Politie afluisteren weldra onmogelijk, titelde persagentschap Belga al tien jaar geleden. Op dat moment stonden alle politiediensten op het punt om over te schakelen op het digitale radiocommuicatienetwerk van ‘Astrid’, de gespecialiseerde telecomoperator voor de veiligheidsdiensten die in 1998 was opgericht. Vandaag gebruiken de veiligheidsdiensten al ruim 55.000 radioterminals van Astrid. En die zijn inderdaad optimaal versleuteld: zowel de data als de gesprekken zijn vertrouwelijk. Want zowel de communicatie als de authentificatie van de terminals gebeurt vercijferd.

Maar in een lijvige brochure over de werking van Astrid (dat volledig in handen is van de federale overheid) gefet de operator zelf toe dat er een groot gat gaapt in de beveiliging. De achileshiel zijn de 15.000 ‘pagers’ (ook biepers of semafoons genoemd) die zowel de brandweer, civiele bescherming als verschillende medische diensten gebruiken. Die worden over heel België gebruikt om personeel op te roepen bij incidenten. Ook de noodcentrales sturen elektronische berichten naar de terminals van de brandweerdiensten, die ze op hun beurt doorspelen naar pagers.

In 2012 zijn zo meer dan 1,854 miljoen pagingberichten verstuurd door de veiligheidsdiensten. Maar in tegenstelling tot de digitale radiocommunicatie zijn die pagingberichten helemaal niet versleuteld. Ze zijn een vogel voor de kat voor wie via scanners de communicatie van de hulpdiensten wil onderscheppen. ‘Ze kunnen inderdaad onderschept en gelezen worden’, bevestigt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries.

‘Als we ook deze pagingberichten zouden versleutelen (encrypteren) heeft dat gevolgen’, legt Langhandries uit. ‘Zo zal de lengte van de berichten die kunnen doorgestuurd worden, veel korter worden. Want we zouden ruimte nodig hebben voor de encryptie. Het zogeheten aantal nuttige tekens zouden dus sterk verminderen.’

Maar de grote beveiligingslek is een bewuste keuze, zo blijkt. ‘We hebben hierover natuurlijk overleg gepleegd met de gebruikers. Maar de brandweer gaf een negatief advies om de biepers te vervangen. De versleuteling zou alles kunnen vertragen, maar er zou ook duurdere apparatuur nodig zijn.’

Het pijnlijk gevolg is dus wel dat anno 2013 het communicatienetwerk van de Belgische veiligheidsdiensten nog altijd niet waterdicht is. Astrid heeft er bij de hulpdiensten die de pagers gebruiken, al meermaals op gehamerd om privacygevoelige informatie niet via de biepers door te sturen, zoals adressen en andere persoonlijk gegevens. Maar bij incidenten wordt daar meestal geen rekening mee gehouden omdat het belangrijker is zo snel mogelijk alle informatie door te sturen.

‘Het is natuurlijk strikt verboden in ons land om de communicatie van politie- en hulpdiensten te onderscheppen’, benadrukt Langhendries. ‘Maar wat paging betreft, krijgen we toch af en toe feedback van hulpdiensten op het terrein die melden dat er onbevoegde personen snel aanwezig zijn op de plaats van een incident. Het gaat dan niet alleen om journalisten, maar andere belanghebbenden zoals takeldiensten.’

Net deze week moeten drie journalisten en vijf andere verdachten voor de Brusselse raadkamer verschijnen omdat ze al twee jaar geleden zijn betrapt op het afluisteren van de communicatie tussen politie- en veiligheidsdiensten. Ze wordne vervolgd op basis van de wet van 2005 op de elektronische communicatie. In augustus 2011 voerde het Brusselse gerecht huiszoekingen uit in de woningen van de journalisten. Samen met de mensen die hen de nodige apparatuur bezorgden, worden ze nu vervolgd. Tot groot ongenoegen van de journalistenbond.

Bron
"Well-informed people know it is impossible to transmit the voice over wires. Even if it were, it would be of no practical value." (Boston Post, 1865)

Offline ON7FQ

  • Beginnend Lid
  • **
  • Berichten: 38
Re: Ook Astrid (voice+data) is nog niet perfect
« Reactie #53 Gepost op: 22 december 2013, 21:25:43 »
Er zijn reeds internationale gesprekken aan de gang ivm met roaming.
Wat velen misschien niet weten is dat daar omtrend al maanden testen aan de gang zijn met onze buurlanden nederland & duitsland.

Wat het bedekkingsprobleem betreft aan de grensovergang in postel aan E34, dat probleem hebben wij (als klant) tijdelijk opgelost door er mobiele zender te plaatsen in gateway mode op een bepaalde groep.
Het enigste wat de ploegen moeten doen is hun toestel op desbetreffende groep zetten om via de gateway te kunnen communiceren.