Scanners, Ontvangers en Zendapparatuur > Antennes, kabels, etc.

Bazoeka 5/8 golflengte

(1/2) > >>

PythonManiac:
Ik heb al enige tijd een bazoeka antenne van 2 keer 25 cm staan, die het dus aardig doet op vooral frekwenties rond de 300 MHz (golflengte 1 m, dus mijn antenne is 1/4 daarvan).
Via een buurman kwam ik bij antennes van 5/8 golflengte. Met een beetje rekenwerk realiseerde ik me dat de D777 antenne, waarvan wordt gezegd dat hij voor 120 en 300 MHz geschikt is, dat kan omdat deze frekwenties een factor 2.5 verschillen, dus bij 120 MHz is hij een 1/4 golf, en bij 300 MHz is hij 2.5 x 1/4 = 5/8 golf.
Mijn vraag is of iemand ervaring heeft met een bazoeka met een 5/8 golflengte. Ik denk aan één van (twee keer) 62,5 cm, die dus 120 en 300 MHz zou ontvangen, maar misschien heeft iemand dit gedaan met andere frekwenties?

Airman:
Bij mijn weten is een D-777 een co- lineaire antenne  die bestaat uit drie delen met spoelen er tussen, en drie zij-radialen.

Correct me if , i am wrong .

PythonManiac:
Bedankt Airman,

Heel interessant dat je dat denkt. Ik zie hierin een opstelling van een VHF antenne met in het verlengde daarvan een UHF. En idd is de D777 bijna 1,5 m, terwijl een kwart golflengte van 120 MHz 62.5 cm is, dus zelfs met een dipool zou die max 1.25 m hoeven te zijn. Mijn vraag is dan
1 Kun je met spoelen zorgen dat die twee elkaar niet storen?
2 De vermoedelijke coaxdraad van de bovenste loopt langs de onderste antenne, en is ook geaard, dus die schermt dan de onderste af?
Heeft iemand wel eens een D777 uitelkaar gehad?

PythonManiac:
Airman ik heb hem opengemaakt en je hebt helemaal gelijk. Het is één antenne met een spiraal halverwege en een klein filtertje met een spoel en condensatortje aan de basis. Vergeet dus mijn vorige post.

PythonManiac:
Die colineaire opzet is te zien in https://hmn.wiki/nl/Collinear_antenna_array. Daar wordt wel gezegd dat ze in de regel 1/4 golflengte zijn, en idd zijn bij nameten de twee rechte delen 62.5 cm, dus voor 120 HMz.
Dat de 777 op de UHF band ook werkt is dus volgens mij wel te danken aan het feit dat de lengtes precies 5/8 zijn van de golflengte bij 300 MHz.
De colineaire antenne geeft in theorie een dubbel zo sterk signaal als de enkele spriet, afgezien van extra verliesfactoren. Of dit principe ook werkt bij de bazoeka ga ik onderzoeken, want de ontvangst van mijn 300 MHz versie is duidelijk beter dan een enkel sprietje van 25 cm.
Excuses als het soms een beetje ingewikkeld klinkt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie