Scanners, Ontvangers en Zendapparatuur > Antennes, kabels, etc.

Ervaring scannerontvangst marifoon antenne.

(1/1)

M72:
Naast de 27MC hobby en wereldontvangers luister ik ook graag naar de scanner.   (dit stukje heb ik ook op CB forum geplaatst)
Hier aan de kust waar ik woon luister ik al jaren naar het scheepvaartverkeer en ook enkele burgerluchtvaart frequenties heb ik meedraaien in mijn scanner.
Heb diverse antenne's gehad,oa discone's en ook die zogenaamde breedband 'scan-stick' antenne's te herkennen aan TL-buis dikte.
De Discone's zijn erg breedbandig maar door hun grootte wel kwetsbaar voor storm. De breedband scan-sticks zijn erg slecht.
Omdat ik naast de marifoonfrequenties ook luchtvaart wil ontvangen heb ik mij er nooit aan gewaagd om een marifoonantenne te plaatsen omdat deze alleen geschikt zijn tussen ongeveer 150-165 MHz.
Dit jaar toch maar eens uit nieuwschierigheid een marifoonantenne op dak gezet en met verrassend resultaat!
Vanaf ongeveer 88MHz tot 200MHz zijn de ontvangsten heel goed.
Het betreft een Scan VHF73 marine antenna van het Deense merk Scan Antenna.       https://www.scan-antenna.com      Een ander merk antenne bv een CX4 zal denk ik ook dezelfde resultaten geven.
Een prima antenne voor degene die alleen luchtvaart en marifonie wil ontvangen, en alles wat er zo'n beetje tussenin zit: taxi's, bedrijven, twee meter zendamateurs, enz.
Nooit gedacht dat je met een marifoonantenne nog prima luchtvaart kan ontvangen, maar dat blijkt toch in de praktijk heel erg mee te vallen. De luchtverkeersleiding in Leeuwarden, 40 km verderop, krijg ik hier nog prima mee.
Zenden doe ik er verder niet mee, uiteraard is deze alleen voor een marifoonzender geschikt en misschien nog iets breder.
Marifoonantenne's zijn ook nog eens zeer degelijk en onverwoestbaar gemaakt, veel en veel beter dan de standaard scannerantenne's. Ze zijn natuurlijk storm bestendig en bestand tegen een vochtig en zout milieu. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend.
Materiaal is glasvezel en verchroomd messing, met de bijbehorende één duims moer schroef je hem zo op een gegalvaniseerde pijp met uiteraard 1 duims schroefdraad. Ik heb hem op een stukje koperen gaspijp met een duims knelkoppelstuk geschroefd en die zit geklemd in een schotelantenne beugel.
Deze blijft op het dak!

debroei:
Op marktplaats 2 procom marifoon antennes kunnen kopen voor 15 euro.
Top ontvangst en 2 mooie stevige antennes voor weinig geld.
Hier kan geen discone of Diamond tegen op.
Ik heb alleen niet de mogelijkheid om de antennes op dak te plaatsen. Maar hier op zolder al prima ontvangst.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie